Demos: luvattomat lataajat ostavat enemmän musiikkia

Kaarlo Räihä
3. marraskuuta, 2009 11:24

Internetiin on jälleen ilmaantunut tutkimustuloksia musiikin ostamisesta ja hankkimisesta kuluttajien keskuudessa, kun tutkimusyhtiö Demos julkaisi oman kyselynsä (Powerpoint) tulokset.
Ensimmäisenä kyseltiin musiikin ostamista, jonka perusteella CD- ja vinyylilevyt olivat edelleen suosituin media musiikille. Vastaajista 65 prosenttia oli ostanut viimeisen vuoden aikana ainakin yhden CD- tai LP-levyn ja fyysisiin levyihin vuoden aikana käytettiin keskimäärin noin 51 puntaa (noin 56 euroa) rahaa. Musiikkilataamoiden kautta albumeita oli viimeisen vuoden aikana ostanut 16 prosenttia vastaajista ja yksittäisiä kappaleita puolestaan 30 prosenttia vastaajista. Musiikkilataamoiden albumeihin käytettiin keskimäärin vuoden aikana 41 puntaa ja yksittäisten kappaleiden latauksiin 24 puntaa.
Suosituimmat lailliset musapalvelut olivat tutkimuksessa YouTube ja iTunes, joiden perässä seurasivat MySpace, Amazon ja Spotify. Vaikka Spotify ei ollut kyselyssä suosituin palvelu, sai se erinomaista palautetta kyselyssä ja se oli palveluista paras mm. käytettävyyden ja musiikin tarjonnan osalta. Spotifyn kuukausimaksullinen versio ei kuitenkaan juuri kiinnostanut kuluttajia, sillä vain yhdeksän prosenttia Spotifyn käyttäjistä maksoi kuukausimaksua. Maksaminen ei innosta myöskään Last.fm-palvelun käyttäjiä, joista kymmenen prosenttia kertoi maksavansa palvelusta.
Monien muiden kyselyiden tapaan myös Demoksen tekemät kyselyt viittaavat siihen, että luvatonta lataamista harrastavat tahot ovat muita ahkerampia musiikkia ostaessa. Luvattomien lataajien keskuudessa CD- tai LP-levyn oli viimeisen vuoden aikana ostanut 78 prosenttia ja musiikkilataamoitakin oli käyttänyt 54 prosenttia luvattomista lataajista.
Luvattomien latausten osalta kaikki eivät myöntäneet kyselyssä tekosiaan, mutta Rapidshare-palvelun käyttäjät näyttävät olevan keskimäärin kaikkein rehellisimpiä, sillä heistä jopa 56 prosenttia myönsi luvattomat lataukset, kun taas P2P-latausten kohdalla vastaava prosenttiluku oli 46. Luvattomia lataajia löytyy kyselyn mukaan eniten 16-34-vuotiaiden miesten keskuudessa, ja suosituin "rikoksentekoväline" oli 8 Mbps tai nopeampi laajakaistayhteys.
Suurin syy luvattomalle lataamiselle oli yksinkertaisesti mahdollisuus ladata musiikkia ilman maksuja. Toinen suosittu perustelu oli kokeileminen, eli tuotteeseen haluttiin tutustua ennen ostopäätöstä. Kolmanneksi suosituin syy oli laillisten palveluiden huono tarjonta, jonka takia ihmisten piti turvautua luvattomiin latauksiin, jotta he saivat kappaleet itselleen.
Luvattomien lataajien tottumuksia voisivat kyselyn perusteella muutta uudet paremmin toimivat palvelut, uhkailu internet-yhteyden katkaisemisella ja uhkailu sakoilla. Luvatonta lataamista harrastamattomien keskuudessa suurin este toiminnalle oli mahdollinen oikeudellisen rangaistuksen pelko, jonka perässä seurasivat huoli viruksista ja vakoiluohjelmista sekä moraaliset ongelmat.
Luvattomien lataajien saaminen kuukausimaksullisten musiikkipalveluiden ääreen vaatisi selvästi huokeamman hintatason palveluihin, sillä yksittäisille kappaleille sopivin keskihinta olisi 0,45 puntaa eli noin 0,50 euroa, joka on noin puolet kappaleiden nykyisestä hintatasosta. Hinnan lisäksi tärkeitä kohtia olivat DRM-vapaus sekä mahdollisuus siirtää musiikkia kannettaviin mediasoittimiin.
Demos kyseli tutkimusta varten hieman yli tuhannen britannialaisen tottumuksia musiikin osalta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.