µTP poistaa operaattoreiden torrent-ongelmat?

Kaarlo Räihä
31. lokakuuta, 2009 23:47

Torrent-liikenteen suosio on aiheuttanut monille internet-operaattoreille viime vuosien aikana todellisia ongelmia, kun asiakkaiden harrastama P2P-liikennöinti on hidastanut verkkoja joissain paikoissa niin paljon, että operaattorit ovat joutuneet jarruttamaan torrent-liikennettä.
Internet-operaattoreiden ongelmat torrent-liikenteen osalta saattavat olla kuitenkin pian ohi, sillä BitTorrent Inc. -yrityksen tulevissa µTorrent 2.0- ja BitTorrent 7.0 -ohjelmissa otetaan toden teolla käyttöön uusi µTP-protokolla (micro-Transport Protocol), joka osaa ottaa huomioon verkon muun liikenteen ja sopeutua siihen.
µTP:ta käytettäessä tiedostojen siirron yhteydessä mitataan sitä aikaa, joka paketeilta kuluu niiden kulkiessa kohteeseensa. Jos tämä aika kasvaa huomattavasti siirron edetessä, on liikennöinnissä mahdollisesti ongelmia, jonka seurauksena pakettien lähettämistahtia ruvetaan hidastamaan, kunnes liikenne saadaan jälleen kulkemaan kunnolla.
Uudistuksen jälkeen torrent-liikenteen ei enää pitäisi tukkia verkkoja niin helposti, ja täten internet-operaattoreiden ei tarvitse puuttua liikenteeseen enää samalla tavalla. Sama koskee myös kuluttajia, joiden ei tarvitse enää pysäyttää torrent-ohjelmaa tai säädellä reitittimen QoS-asetuksia, jos he haluavat torrent-lataamisen lomassa katsella esim. YouTube-videon tai kaveriensa lomakuvia Facebookista.
BitTorrent Inc. on luvannut julkaista µTP:n tekniset tiedot avoimena standardina, joten muutkin torrent-ohjelmat saanevat µTP-tuen lähitulevaisuudessa.
µTP-liikennöinnin tuomat todelliset muutokset selviävät lähiaikoina, kun µTorrentin ja BitTorrentin seuraavat vakaat versiot ilmaantuvat ladattavaksi, sillä näiden ohjelmien yhteenlaskettu markkinaosuus on noin 68 prosentin luokkaa, jonka myötä suurin osa torrent-lataajista siirtyy pian uuden protokollan pariin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.