The Pirate Bay sai uhkasakon niskaansa myös Ruotsissa

Kaarlo Räihä
30. lokakuuta, 2009 10:08

The Pirate Bay -sivuston (TPB) ylläpitäjät ovat kokeneet taas oikeustappion Ruotsissa, kun Tukholman käräjäoikeus määräsi Gottfrid Svartholmin ja Fredrik Neijin sulkemaan sivuston.
Oikeus langetti molemmille miehille 500 000 kruunun eli noin 48 000 euron uhkasakon, joka astuu voimaan elleivät miehet sulje sivustoa.
Oikeuden päätös on jälleen herättänyt runsaasti keskustelua, koska sekä Svartholm että Neij eivät enää asu Ruotsissa, jonka lisäksi myöskään TPB:n palvelimet eivät enää ole Ruotsissa tai edes EU-maissa. Oikeudenkäynnissä Neij kertoi lisäksi, ettei hän enää ylläpidä sivustoa, joten hän ei voisi sulkea sivustoa vaikka hän niin haluaisi.
TPB:n puhemiehenä aiemmin tunnettu Peter Sunde kertoi TorrentFreak-verkkojulkaisulle, ettei Ruotsin oikeuslaitos voi puuttua maan ulkopuolella tapahtuviin asioihin, koska oikeuslaitoksen toimivalta ei ylety ulkomaille. Sunde ei myöskään pidä siitä, että heidän pitää tuhlata aikaansa tällaisiin typeriin oikeusjuttuihin.
Käräjäoikeuden langettama päätös on sidoksissa tulevaan hovioikeuden käsittelyyn, jonka on tarkoitus alkaa ensi vuoden aikana. Jos ylläpitäjät todetaan tuolloin syyttömiksi, myös uhkasakko ja sivuston sulkemismääräys katoavat.
Viime viikolla TPB:n ylläpitäjille määrättiin vastaavanlainen uhkasakko Hollannissa. Hollannin oikeuslaitoksen mukaan koko sivustoa ei tarvitse kuitenkaan sulkea, vaan tiettyjen torrent-tiedostojen poistaminen riittää.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.