Britanniakin haluaa katkoa luvattomien lataajien yhteydet

Kaarlo Räihä
28. lokakuuta, 2009 16:42

Britanniassa tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattomasti lataavat tahot ovat ongelmien edessä, sillä kauppaministeri Peter Mandelson vahvisti tänään, että maahan luodaan paraikaan lakia, joka katkoo internet-yhteyden luvattomilta lataajilta.
Britannian suunnitelmissa on osittain samanlainen järjestelmä kuin Ranskassa, jossa lataajia ruvetaan jahtaamaan ensi vuoden aikana. Luvattomasta latauksesta lähetetään internet-yhteyden omistajalle ensimmäisellä ja toisella kerralla luvattomasta lataamisesta huomauttava kirje, ja kolmannen luvattoman latauksen kohdalla internet-yhteys voidaan sulkea.
Yhteyden sulkeminen on kuitenkin viimeinen keino luvattoman lataamisen estämiseksi, jonka johdosta aluksi kuluttajan internet-yhteyden nopeutta voidaan rajoittaa selvästi tai asettaa lataamiselle päivittäisiä rajoja, jos internet-liittymän avulla rikotaan tekijänoikeuksia.
Tulevan lain yksityiskohdat ovat vielä hiomatta, joten esim. netittömän ajan maksimikestoa ei ole vielä määritetty. Asiasta päättävät tahot ovat kuitenkin luvanneet, ettei uudesta laista tule liian ankaraa, koska se voisi muuten vahingoittaa pysyvästi maan internet-liikennöintiä.
Ranskasta poiketen Britanniassa ei uskota, että internet-yhteyksiä tarvitsisi katkaista tuhansia kappaleita päivittäin, vaan Mandelsonin mukaan toimet kohdistetaan ainoastaan eniten lataaviin tahoihin.
Britanniassa ei ole toistaiseksi kerrottu, että perustetaanko tekijänoikeusrikkojista tulleiden valitusten käsittelyyn uusi virasto, mutta tekijänoikeusrikosten käsittelystä tulevat kulut jaetaan nykyisen suunnitelman nojalla kahtia tekijänoikeustahojen ja internet-operaattoreiden kesken.
Uusi suunnitelma on kerännyt sekä kiitosta että vastustusta. Uudistus sopisi erityisesti levyteollisuutta edustavalle BPI:lle, jonka toimitusjohtaja Geoff Taylor uskoo laittomien musiikkilataajien siirtyvän laillisten latausten pariin, kunhan uudistus astuu voimaan. Ehdotusta ovat puolestaan vastustaneet mm. Britannian tiedustelupalvelut (MI5 ja MI6), jotka pelkäävät lain kasvattavan salatun internet-liikenteen määrää, joka puolestaan vaikeuttaa heidän työtään.
Mandelson uskoo, että parlamentin antaman hyväksynnän jälkeen luvattomien lataajien jahtaaminen voidaan aloittaa ensi vuoden huhtikuussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.