Myös oikeus hyväksyi luvattomia lataajia kiusaavan lain

Kaarlo Räihä
24. lokakuuta, 2009 18:03

Luvattomien lataajien kiusaaminen Ranskassa on nyt saanut lopullisen siunauksensa, kun Ranskan perustuslakineuvosto hyväksyi torstaina tekijänoikeusrikollisilta internet-yhteyden katkaisevan lain.
Edellisellä kerralla perustuslakineuvosto ei hyväksynyt lakia, koska se oli perustuslainvastainen. Poliitikot kuitenkin muokkasivat hieman lakipykäliä tämän jälkeen ja parlamentin osalta muokattu lakiehdotelma hyväksyttiin syyskuussa, jonka jälkeen se on odottanut perustuslakineuvoston hyväksyntää.
Perustuslakineuvoston hyväksynnän myötä maahan perustettaan uusi virasta, joka tunnetaan Higher Authority for the Distribution of Works and the Protection of Copyright on the Internet -nimellä (HADOPI). HADOPI kerää tietoja henkilöistä, jotka tekevät internetissä tekijänoikeusrikoksia, ja ilmoituksia tekijänoikeusrikoksista se ottaa vastaan kaikilta tahoilta. HADOPI myös huomauttaa luvatonta latausta harrastavia tahoja sähköpostilla ja kirjeitse kyseisistä luvattomista toimista.
Jos sama henkilö syyllistyy HADOPI:n valvovan silmän alla kolmeen tekijänoikeusrikokseen, siirretään kyseisen henkilön internet-yhteyden tulevaisuus yhdestä tuomarista koostuvan pikatuomioistuimen käsittelyyn. Tuomari voi päätöksellään katkaista internet-yhteyden syytöksien kohteena olevalta henkilöltä jopa vuodeksi ja tarvittaessa rangaista ensikertalaista 1 500 euron sakoilla ja tekonsa uusivaa rikollista 3 000 euron sakoilla.
HADOPI:n toiminta on tarkoitus potkaista käyntiin ensi vuoden puolella. Toiminnan normaaliksi tasoksi on arvioitu noin tuhat katkaistua internet-yhteyttä per päivä, joten uusi laki pitää ainakin tuomarit kiireisenä.
HADOPI:n antaman rangaistuksen lisäksi tekijänoikeudenhaltijat voivat edelleen haastaa ihmisiä oikeuteen tekijänoikeusrikoksista. Ranskassa kovin rangaistus luvattomasta nettijakelusta on kolme vuotta vankeutta ja 300 000 euroa sakkoa. Lisäksi rikoksen kohteena olleet tahot ovat oikeutettuja korvauksiin.
Ruotsissa keväällä voimaan tulleen uuden tekijänoikeuslain tavoin myös Ranskassa nähdään todennäköisesti roima pudotus internet-liikenteen määrässä ja vastaavasti VPN-palveluiden suosiossa, kun HADOPI aloittaa toimintansa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.