Soittoäänten "esittämisestä" ei tarvitse maksaa

Kaarlo Räihä
16. lokakuuta, 2009 10:06

Yhdysvalloissa musiikintekijöitä edustava American Society of Composers, Authors and Publishers -järjestö (ASCAP) on kokenut karvaan oikeustappion, kun sen yritys saada korvauksia ihmisten matkapuhelinten soittamista soittoäänistä jyrättiin tylysti oikeudessa.
ASCAP:in mukaan matkapuhelinoperaattorien tulisi maksaa järjestölle korvauksia, koska heidän asiakkaidensa matkapuhelimet soittavat julkisilla paikoilla soittoääninä tekijänoikeudella suojattuja kappaleita, joka on ASCAP:in mukaan kappaleen julkista esittämistä.
Yhdysvaltojen oikeuslaitos ei kuitenkaan ollut asiasta samaa mieltä, vaan oikeuslaitoksen päätöksen mukaan puhelimen soittoäänen soimista ei voida katsoa lain tulkitsemaksi julkiseksi esitykseksi, koska kuluttajat eivät hae tilanteesta kaupallista hyötyä. Täten matkapuhelinoperaattoreilta tai kuluttajilta ei voida vaatia korvauksia, jos heidän puhelimensa soittaa julkisella paikalla jonkin tekijänoikeuden suojaaman kappaleen soittoäänenä.
Oikeuden päätös helpottaa operaattoreiden lisäksi myös kuluttajien elämää, koska sama lain pykälä pätee kaikkeen julkiseen musiikin kuunteluun, joten esim. liikkuvassa autossa soitettavasta musiikista ei voida vaatia tekijänoikeuskorvauksia, vaikka musiikin kuulisivat auton vieressä kävelevät jalankulkijat.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.