IFPI: Ruotsissa 2,8 miljoonaa luvatonta lataajaa

Kaarlo Räihä
13. lokakuuta, 2009 11:38

Ruotsissa on nähty tänä vuonna tiedostojenjakamisen osalta useita muutoksia, mutta nähtävästi ne eivät ole juuri vähentäneet tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattoman lataamisen suosiota, sillä äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) mukaan Ruotsissa on noin 2,8 miljoonaa ihmistä, jotka harrastavat lähes päivittäin luvatonta tiedostojen jakamista.
Luku on erittäin suuri, koska Ruotsissa asuu noin 9,2 miljoonaa asukasta ja oma internet-liittymä on noin 7,3 miljoonan ruotsalaisen käytössä, jonka perusteella noin 38 prosenttia internet-liittymän omistajista harrastaa luvattomia aktiviteetteja.
Valtavalta kuulostavat latausprosentit ovat joidenkin tahojen mielestä vielä arvioitu liian pieniksi ja luvattomien latausten todellinen suosio on joidenkin tutkijoiden mukaan vielä suurempi. Tekijänoikeuslakia opettava Kristoffer Schollin kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hänen oppilaidensa joukossa luvatonta lataamista ovat kokeilleet lähes kaikki, ja nuorten parissa prosenttiluku olisi täten lähelle sataa.
IFPI:n johtoportaaseen kuuluva Ludvig Werner sanoi kuitenkin, ettei tilanne ole niin paha kuin miltä se näyttää, vaan luvattomien latauksien määrät vähenivät Wernerin mukaan selvästi keväällä, kun Ruotsissa uudistettiin tekijänoikeuslakia. Wernerin esittämien lukujen perusteella 60 prosenttia luvattomista lataajista vähensi lataamista tai lopetti sen kokonaan uuden lain myötä. Tämä näkyi myös Ruotsin internet-liikenteessä, jonka määrä romahti huhtikuun alussa.
IFPI:n teettämässä tutkimuksessa kyseltiin luvattoman lataamisen suosiota 15-74 ikävuoden välissä olevilta ihmisiltä. Yhteensä kyselyyn vastasi 1 006 ruotsalaista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.