Pienten verkkokauppojen boikotointikehotukset suututtavat

Lauri Jämsä
13. lokakuuta, 2009 0:40

YLE uutisoi maanantaiaamuna näyttävästi Kuluttajariitalautakunnan antamasta lausunnosta, jonka mukaan turvallisuutta vaalivan verkkokauppa-asiakkaan on paras pitäytyä suurissa verkkokaupoissa. Yleisradion uutista referoitiin tämän jälkeen myös useilla muilla suomalaisilla uutissivustoilla.
YLE:n mukaan se, että kuluttajia ohjeistetaan suosimaan suuria verkkokauppoja pienten sijasta, johtuu siitä, että Kuluttajariitalautakunta on saanut valituksia yhä useammin pieniin verkkokauppoihin liittyvistä ongelmista. Lautakunnan mukaan myös käteismaksuja tulisi välttää maksamalla aina mahdollisuuksien mukaan ostokset luottokortilla. Verkkopankkimaksaminen on Kuluttajariitalautakunnan mukaan turvatonta niissä tilanteissa, joissa asiakas haluaa palauttaa tuotteen.
Pieniä verkkokauppoja syrjivä uutisointi on hermostuttanut useita tahoja, ja asiasta julkaistiinkin välittömästi myös kansalaisadressi. "Adressin tavoitteena on tehdä kaikille verkkokauppatoimintaa uutisoiville tahoille selväksi, että tämän uutisoinnin kaltainen huolimaton ja toimialaa törkeästi yleistävä viestintä ei ole hyväksyttävää", adressin kuvauksessa kerrotaan.
"Suomessa verkossa myyvistä yrityksistä yli 90% on nimenomaan pieniä ja keskisuuria verkkokauppoja ja tätä silmällä pitäen myös suurin osa verkossa myytävien tuotteiden valikoimasta on tarjolla pienten verkkokauppojen kautta. Mikäli kuluttajat ostaisivat vain suurista kaupoista, myös tarjolla oleva tuotevalikoima pienenisi merkittävästi ja siten koko verkkokauppatoimialan kehitys kääntyisi laskuun", adressissa mainitaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.