Vuoden 1958 teräväpiirtotelevisio

Kaarlo Räihä
6. lokakuuta, 2009 10:19

Vaikka teräväpiirtotelevisio on monille ihmisille kohtuullisen uusia asia, on teräväpiirtotekniikkaa ollut käytössä jo kymmenien vuosien ajan.
Ranskassa ensimmäiset teräväpiirtolähetykset aloitettiin jo vuonna 1949, mutta valitettavasti teräväpiirtotelevisio ei tuntunut tuolloin kiinnostavan kuluttajia, joten lähetyksiä ei tämän takia jatkettu. Tuon ajan teräväpiirtotelevisioita on kuitenkin vielä olemassa, ja kyseiset kapistukset tuntuvat kiinnostavan kovasti keräilijöitä, jotka koettavat parhaansa mukaan löytää vanhoja televisioita.
Yksi näitä teräväpiirtolähetyksiä tukenut televisio oli vuonna 1958 julkaistu Teleavia type P111, joka olisi parhaillaan tukenut jopa 816x737-resoluution TV-lähetyksiä, mutta laitteen julkaisun aikaan Ranskan teräväpiirtokokeilu oli jo kuollut, eikä sitä enää herätetty henkiin, joten kyseisen laitteen teräväpiirtotuki jäi turhaksi lisäominaisuudeksi.
Nykymittapuulla Teleavian ominaisuudet ovat myös varsin kehnot, sillä laitteesta ei luonnollisesti löydy esim. HDMI-liitäntää tai digiviritintä.
Aikansa teräväpiirtotelevisio on vanhentuneista ominaisuuksistaan huolimatta edelleen arvokas, sillä huutokaupassa tällainen televisio myytiin viimeksi 2 400 punnan eli noin 2 600 euron hintaan.
Alla lyhyt videoesittely aikansa teräväpiirtotelevisiosta

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.