Welho ja YIT testaavat gigabitin nettiliittymiä

Kaarlo Räihä
5. lokakuuta, 2009 10:52

Suomessa nopeiden internet-yhteyksien saatavuus ei ole paras mahdollinen asukastiheyden takia, jonka johdosta nopeita internet-yhteyksiä halajavien täytyy käytännössä asua joko suurissa kaupungeissa tai alueilla, joissa laajakaistaan on panostettu ylimääräistä rahaa.
Näistä kriteereistä molemmat täyttyvät Helsingin Lauttasaaressa, jonne kaapelioperaattorina parhaiten tunnettu Welho ja rakennusyhtiö YIT ovat tuoneet yhden gigabitin nopeudella toimivan nettiliittymän. Purjeentekijänkuja 7:n asukkaat pääsevät halutessaan mukaan Gigabit Ethernet -nimellä kulkevaan pilottiprojektiin, jossa huoneistoihin tuodaan siis suurimmillaan 1 Gb/s tiedonsiirtonopeutta tarjoava internet-yhteys.
"Welhon verkossa on kapasiteettia, jota hyödynnämme tässä nopeusluokassa nyt ensimmäistä kertaa kuluttajien laajakaistaliittymissä. Internetin hyödyntäminen liikkuvan kuvan osalta lisääntyy, ja siksi testaammekin nyt aivan uutta nopeusluokkaa. Internetissä on sellainen piirre, että kun operaattorit lisäävät kapasiteettia, myös sitä hyödyntävien palveluiden tarjonta lisääntyy. Gigan yhteys on käyttäjäkokemukseltaan uskomattoman nopea" sanoo Welhon yritys- ja kiinteistöliiketoiminnasta vastaava johtaja Tiitus Ranta yrityksen tiedotteessa.
Projektiin osallistuvat tahot saavat loppuvuoden ajaksi maksutta käyttöön gigabitin internet-yhteyden. Yhteys on toteutettu RJ-45-kaapelilla ja yhteyden käyttöön riittää täten verkkokortti, joten esim. ADSL-liittymistä tuttua asennuskäyntiä tai modeemin hankkimista ei tarvitse tehdä, vaan liittymän saa käyttöönsä välittömästi ilman ylimääräisiä kustannuksia.
Pilotista huolimatta gigabitin yhteyksiä ei todennäköisesti nähdä aivan heti internet-operaattoreiden valikoimissa. Welhon liiketoimintajohtaja Johan Flykt kertoi Tietokone-lehdelle, ettei gigabitin yhteyden myymisestä ole konkreettisia suunnitelmia, vaan pilotissa testataan sitä, että millaista tarvetta nopealle laajakaistalle voisi olla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.