Yleisradiomaksu otetaan käyttöön 2012

Kaarlo Räihä
1. lokakuuta, 2009 17:14

Pitkä kädenvääntö Yleisradion toiminnan rahoittamiseksi tarkoitetusta mediamaksusta on nyt päättynyt, kun hallituspuolueet pääsivät asiasta tänään sopuun. Uusi maksu tunnetaan Yleisradiomaksu-nimellä ja sitä aletaan periä vuoden 2012 alusta alkaen.
Maksun suuruutta ei ole vielä kuitenkaan päätetty, vaan maksun lopullinen suuruus yrityksien ja kotitalouksien osalta päätetään ensi syksynä. Lisäksi maksun vaikutusta pienituloisten talouksien arkeen aiotaan tutkia erikseen perustettavan työryhmän toimesta, joten alun perin kaikille kotitalouksille samaksi kaavailtu maksu saatetaan vielä suhteuttaa talouden tuloihin. Viestintäministeri Suvi Lindén kertoi Ylelle, ettei maksusta voi kuitenkaan vapautua kokonaan.
Samalla hallitus päätti Ylen hallintomallin uudistuksesta, joka tarkoittaa uuden ulkoisen valvontaneuvoston luomista, jonka tehtävänä on valvoa julkisen palvelun toteutusta. Hallituksen mukaan "valvonnasta on tarkoitus tehdä kattavampaa ja itsenäisempää".
Ennen Yleisradiomaksun käyttöönottoa TV:n katseluun kykenevät taloudet joutuvat edelleen maksamaan TV-maksua, jota korotetaan ensi vuonna kolmen prosentin verran eli 6,73-6,97 euron verran vuodessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.