Maailman suurin teräväpiirtonäyttö peittäisi kaukalon

Ilkka Ketola
30. syyskuuta, 2009 17:36

Guinnesin ennätyskirja on jakanut uudelleen maailman suurimman teräväpiirtonäytön tittelin. Uusi ennätyksen haltija löytyy Dallasin jalkapallojoukkue Cowboysin stadionilta Yhdysvalloista. Kokoa jättiruudulla on hulppeat 1 058 neliömetriä. Dallasin näyttö jättää komeasti varjoonsa aiemman ennätyksen haltijan, joka oli Tokiossa sijainnut "ainoastaan" 750 neliömetrin kokoinen videoruutu.
Ennätyskirjoihin päässeen näytön on valmistanut Mitsubishi Electric, joka kertoo näytön vastaavan kooltaan 3 268:ta 52-tuuman televisioita. Leveyttä kaksipuolisella näytöllä on 48,8 metriä ja korkeutta hieman vajaat 20 metriä. Vertailun vuoksi todettakoon, että esimerkiksi Hartwall Areenan kaukalo on kooltaan 60 m x 28 m, eli kaukalon keskelle makaamaan laitettu jättinäyttö jättäisi kaukalon reunoista näkyviin noin 4-5 metrin kaistaleet.
Painoa jättikokoisella näytöllä on peräti 600 tonnia. Ainoastaan neljästä paneelista koottu näyttö sisältää yli 10 miljoonaa lediä (tarkalleen 10 584 064 kappaletta).
Näyttö on aiheuttanut Yhdysvalloissa keskustelua, kun pallo osui siihen harjoituspelissä -- siitäkin huolimatta, että näyttö on asennettu sääntöjen määrittämän minikorkeuden yläpuolelle. Tilanne paljasti, ettei säännöissä oltu varauduttu tilanteeseen, jossa pallo osuu lentäessään näyttöön, mikä aiheutti harmaita hiuksia tuomareille ja jalkapalloliiga NFL:n päättäjille. Joidenkin mielestä näyttöä tulisi nostaa, mutta stadionin omistaja Jerry Jones ei ole kovin ihastunut ajatuksesta. Näytön nostamisen arvioidaan nimittäin maksavan vähintään 2 miljoonaa dollaria.
Alla on video, jossa esitellään Dallasin näyttöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.