CD-hyvitysmaksut palautukseen Espanjassa

Ilkka Ketola
30. syyskuuta, 2009 14:30

Espanjalainen kauppaoikeus on määrännyt myyjää palauttamaan cd-levyjen hintoihin sisällytetyn hyvitysmaksun, sillä levyille oli todistettavasti tallennettu muuta kuin tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Alioikeuden tekemä päätös koskee erittäin pientä levymäärää ja summia, mutta on periaatteellisena päätöksenä tärkeä.
Sanomalehti El Mundon uutisoimasta tapauksesta Suomessa uutisoi ensimmäisenä Tietokone.
Hyvitysmaksua kerätään tyhjien tallennusmedioiden myynnin yhteydessä. Maksulla katetaan tekijänoikeuskorvaukset yksityisen kopioinnin osalta. Hyvitysmaksujärjestelmä on käytössä lähes kaikissa Euroopan maissa, mutta maksut ja maksuperusteet vaihtelevat maittain.
Sevillan kauppaoikeuden käsittelemässä tapauksessa lakimies Efe Moeckel vaati palautettavaksi hyvitysmaksua neljästä ostamastaan cd-aihiosta, jotka hän oli hankkinut oikeustapausten arkistointia varten. Hyvitysmaksu oli yhteensä 1,12 euroa eli 28 senttiä levyltä. Koska cd-levyille oli todistettavasti tallennettu muuta kuin tekijänoikeudella suojattua materiaalia, määräsi oikeus kauppiaan palauttamaan hyvitysmaksut.
Moeckel totesi, että vaikka oikeuden päätös otti kantaa vain hänen tapaukseensa, saattaa se päteä muihin vastaaviin tilanteisiin.
Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hyvitysmaksuja käsiteltiin espanjalaisessa oikeudessa. Vuonna 2008 barcelonalainen tuomioistuin totesi, että hyvitysmaksu saattaa kohdella väärin ammatinharjoittajia, jotka tallentavat levyille työtiedostojaan. Malagalainen tuomioistuin taas totesi, että myös kuluttajilla pitää olla oikeus vapautua maksusta, mikäli levyille on tallennettu esimerkiksi perheen valokuva-albumi.
Suomessakin yrityksillä ja yhteisöillä on mahdollisuus saada vapautus maksusta. Vapautuksen saa toimittamalla maksun keräävän Teoston hyvitysmaksuyksikköön vakuutuksen siitä, ettei levyjä tulla käyttämään yksityiseen kopiointiin.
Suomessa maksu kattaa ääni- ja kuvanauhat, cd:t, dvd:t, minidiscin, hd dvd:n, blu-rayn sekä digitaaliset tallentimet, kuten mp3-soittimet ja digiboksit. Hyvitysmaksun käsittelystä on jo muodostunut lähes joka vuotinen perinnne. Teosto haluaisi laajentaa maksun kattamaan myös matkapuhelimet, puhelimissa käytettävät muistikortit ja USB-muistit, mutta asiasta päättävä Opetusministeriö ei ole katsonut tätä aiheelliseksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.