Tanskankin piraattipuolue tähyää nyt parlamenttiin

Ilkka Ketola
28. syyskuuta, 2009 11:14

Tanskan piraattipuolue on liittynyt vaalikelpoisten piraattipuolueiden rintamaan. Puolue, viralliselta nimeltään Piratpartiet, ilmoitti sunnuntaina verkkosivuillaan saaneensa maan vaaliviranomaisten hyväksynnän ja olevansa nyt parlamenttivaalikelpoinen puolue. Toukokuussa 2008 toimintansa aloittaneen puolueen urakka on kuitenkin vasta alussa, sillä seuraavana puolueen pitää kerätä 20 000 kannattajan allekirjoitus saadakseen ehdokkaansa vuoden 2011 parlamenttivaaleihin.
Puolueella on kova työ tarvittavien nimien keräämisessä, sillä 20 000 nimeä tarkoittaa 0,5 prosentin osuutta äänestäjistä, tietää Piraattiliitto kertoa. Toisaalta maan perustuslaki takaa, että 20 000 kannattajaa kerännyt puolue pääsee automaattisesti parlamenttivaalien virallisiin äänestyslippuihin, saa oman esittelyohjelmansa maan televisioon ja pääsee myös osallistumaan vaalien loppukeskusteluun.
Tällä hetkellä puolueella on noin 250 jäsentä, joten listasta puuttuu vielä noin 19 750 nimeä. Puolueen varapuheenjohtaja Erik Ernst luottaa siihen, että allekirjoitukset kuitenkin saadaan kerättyä. Puolue hyödyntää nimien keräämisessä nettiä, ja Ernst uskoo, että puolet tarvittavasta kannattajamäärästä tavoitetaan netin kautta ja toinen puoli jalkautumalla kaduille kertomaan puolueen toiminnasta.
Naapurimaiden Saksan ja Ruotsin piraattipuolueiden menestys on innoittanut myös Tanskalaisia. Vaikka puolue jonain päivänä toivookin saavansa oman edustajansa EU-parlamenttiin, kertoo Ernst tärkeimmän tavoitteen tässä vaiheessa olevan toiminnan käynnistäminen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.