Piraattien potkiminen verkosta kalliimpaa kuin piratismi?

Ilkka Ketola
27. syyskuuta, 2009 17:12

Ranskassa hyväksyttiin tällä viikolla ns. 'kolmen hudin laki', jonka mukaan kolmannen kerran piratismista kiinnijääviltä katkaistaan nettiyhteys korkeintaan vuodeksi. Vastaavaa lakia ollaan ajamassa läpi muissakin maissa, ja lain mielekkyys on herättänyt runsaasti keskustelua esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Sisällöntuottajat ovat perustelleet lain tarpeellisuutta tappioilla, joita piratismi niille aiheuttaa. Keskusteluista tahtoo usein unohtua, että kolmen hudin lain toimeenpano ei kuitenkaan ole ilmaista, mikä kyseenalaistaa lain mielekkyyden tappioiden torjujana.
Brittiläinen teleoperaattori BT esitti The Mirrorille oman arvionsa, jonka mukaan ehdotetun piraattilain toimeenpano maksaisi brittiläisille palveluntarjoajille miljoona puntaa (n. 1,1 meur) päivässä. Nopealla kertolaskulla voidaan todeta, että lain toimeenpano maksaisi brittioperaattoreille 365 miljoonaa puntaa (n. 396 meur) vuodessa. Kustannukset johtuisivat paitsi infrastruktuuriin tarvittavista panostuksista myös menetetyistä asiakkaista. BT:n arvioiden mukaan kuluttajille kustannukset näkyisivät n. 24 punnan (26 euron) vuotuisena korotuksena puhelinlaskussa.
Musiikkiteollisuutta Britanniassa edustava BPI on arvioinut, että piratismi aiheuttaa jo pelkästään Briteissä musiikkiteollisuudelle 200 miljoonan punnan (217 miljoonan euron) tappiot vuodessa. Näin ollen lain toimeenpano aiheuttaisi suuremmat tappiot kuin mitä piratismi aiheuttaa musiikkiteollisuudelle. Toki lukuihin pitäisi laskea mukaan myös peli- ja elokuvateollisuudelle aiheutuvat tappiot, jolloin tilanne olisi eri.
Molempiin lukuihin pitää kuitenkin suhtautua skeptisesti. BPI:n luvut perustuvat jonkinasteiseen laskentaan, jota ei kuitenkaan pidetä kovinkaan luotettavana. BT:n mukavan pyöreät luvut taas ovat lähes hatusta tempaistuja, ja todennäköisesti niiden tarkoitus onkin vain saada huomiota sille faktalle, että lain toimeenpanosta aiheutuu kuluja ja haittaa muille osapuolille.
Nettiliikenteen tarkkailuun perustavaa lakiehdotusta on arvosteltu muutenkin. Lain pelätään mm. vain teknologiseen "varustelukisaan", jossa nettipiraatit keksivät uusia tapoja naamioida toimintansa ja levittää tiedostoja.
(Via Ars Technica)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.