Cameronin Avatar raivaa tietä 3D-elokuvien läpimurrolle

Ilkka Ketola
25. syyskuuta, 2009 15:31

Vaikka 3D-elokuvia pyörii elokuvateattereissa jo jonkin verran, säilyvät kolmiulotteiset elokuvat erikoisuutena vielä vuosien ajan. Näin uutisoi YLE, jonka mukaan 3D-elokuva yleistyy vasta sitten, kun niitä voidaan katsella kotonakin.
Elokuvateattereissa 3D-leffat ovat tänä vuonna keränneet kiitettävästi kokeiluhaluisia katsojia. Esimerkiksi Animaatio Ice Age 3: Dinosaurusten aika nousi YLEn mukaan kesän katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa pitkälti juuri 3D-version suosion ansiosta.
Tällä hetkellä 3D-elokuvia voi katsella Suomessa seitsemässä Finnkinon teatterissa. Lisäksi 3D-katselunautintoja tarjoavat jotkin pienemmät teatterit, kuten oululainen Elokuvateatteri Star. 3D-elokuvien tarjonta on vielä aika maltillista. Finnkinon ohjelmistossa on tällä hetkellä kuusi 3D-elokuvaa.
3D-elokuvat kiinnostavat yleisöä myös Yhdysvalloissa, joissa 3D-elokuvien suosio ja hieman kalliimmat liput auttoivat pitämään kesän lippumyynnin kohtalaisena. Kolmiulotteisten leffojen suosiosta huolimatta teattereiden kesäkauden kokonaiskatsojamääräennätystä ei olla rikottu sitten vuoden 2004.
Lopullista läpimurtoa 3D-leffoille povataan joulukuussa ensi-iltansa saavasta in Avatar-elokuvasta. Ohjaaja Cameron on kehittänyt elokuvaa silmällä pitäen aivan uudenlaista tekniikkaa.
"Jos elokuvan tekijöiden lupaukset pitävät paikkansa, Avatar muuttaa tapaa tehdä elokuvia ja kuinka ihmiset haluavat katsoa niitä", Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen kuvailee tekniikkaan kohdistuvia odotuksia.
Hollywoodissa valmistellaan myös muita suuria 3D-tuotantoja, esimerkiksi Peter Jackson ja Steven Spielberg valmistelevat yhdessä Tintti-elokuvatrilogiaa. Elokuvia tehtäessä tullaan käyttämään samaa tekniikkaa kuin Avatarissa.
Kunnolla 3D-elokuvat yleistyvät kuitenkin vasta silloin, kun niitä voidaan katsella kotona. Näin arvioi YLEn haastattelema elokuvatutkija Harri Kilpi Helsingin yliopistosta. Kilven mukaan kotikatsomoissa 3D-elokuvat eivät kuitenkaan yleisty vielä muutamaan vuoteen.
"3D-teknologian täytyy tulla jollakin tavalla kotikäyttöön, niin että peruskuluttajalla on varaa ostaa vaadittava teknologia. Vasta kun ihmiset voivat käyttää 3D-tekniikkaa omassa televisiossa, mahdollisesti tietokoneessa tai jonkin formaatin tallenteella, kolmiulotteiset elokuvat yleistyvät ja siitä tulee kannattavaa elokuvateollisuudelle", Kilpi toteaa.
Vaikka laitevalmistajat kehittävät koko ajan 3D-tekniikkaa, talouden taantuma hidastaa kolmiulotteisen elokuvan tuloa kotiteattereihin. Kilpi arvioi, että siihen menee aikaa vielä useita vuosia.
Laitevalmistajista Samsung ja Mitsubishi ovat jo esitelleet 3D-televisioita, ja Sony sekä Panasonic aikovat esitellä omat laitteensa vuoden 2010 aikana. Vuoden 2009 IFA-elektroniikkamessuilla Sonyn toimitusjohtaja Howard Stringer kertoi yhtiön suunnitelmista esitellä 3D:tä näyttäviä Bravia-televisioita ja laajentaa 3D-tuki PlayStation 3 -konsoliin, Vaio-tietokoneisiin sekä Blu-ray-soittimiin.
Kolmiulotteisen kuvatekniikan haasteena etenkin kotikäytössä ovat epämukavat 3D-lasit. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt, eivätkä kömpelöt lasitkaan enää ole yhtä suuri haitta. Lisäksi tyylitietoisten riemuksi Ray-Ban-aurinkolasien valmistaja Luxottica on tuomassa myyntiin Wayfarer-klassikkolasien malliin muotoillut 3D-lasit.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.