Laajakaista rakentuu syrjäseuduille valtion tukemana

Ilkka Ketola
24. syyskuuta, 2009 18:14

Hallitus antoi torstaina esityksensä laiksi laajakaistarakentamisen tuesta. Hallitus esittää verkkojen rakentamiseen osallistuvien kuntien jakamista kolmeen luokkaan sen mukaan, millaiset edellytykset niillä on rahoittaa hankkeita. Viestintäministeri Suvi Lindén pitää välttämättömänä, että kuntien erilainen taloustilanne otetaan huomioon tukea myönnettäessä.
Esitys jakaa kustannukset laajakaistan rakentamisesta valtion, kunnan ja verkon rakentajan kesken. Tuen saajan maksettavaksi kustannuksista jää vähintään kolmannes, ja loppuosa jäisi valtion ja kunnan maksettavaksi.
Hallituksen esityksen mukaan kuntien rahoitusosuus olisi 33, 22 tai 8 prosenttia. Kunkin kunnan rahoitustaso määritellään myöhemmin annettavassa valtioneuvoston asetuksessa. Hallitus ehdottaa myös muutosta maaseudun kehittämistukia koskevaan lakiin, jotta laajakaistahankkeisiin voitaisiin käyttää myös EU-rahoitusta.
"Kolmiportaisella rahoitusosuudella halutaan varmistaa, että kaikilla kunnilla olisi mahdollisuus osallistua tietoverkkohankkeisiin. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että sähköiset palvelut olisivat mahdollisimman monen kansalaisen käytettävissä asuinpaikasta riippumatta", Lindén sanoo.
Laajakaistatuki on tarkoitettu vain sinne, missä tietoyhteyksien kaupallisesti kannattava rakentaminen on mahdotonta. Tukea myönnettäisiin vain tarkkaan rajatulle harvaan asutulle alueelle rakennettavaan verkkoon. Tukikelpoisista alueista ja niiden rajoista julkaistaan liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen liittyvässä kartassa.
Tuettaviksi valittaisiin sellaiset hankkeet, joilla palvelut saadaan käyttäjälle halvimmalla ja kokonaistaloudellisesti edullisimmin. Tuen saajan olisi sitouduttava tarjoamaan palveluita vähintään kymmenen vuotta tuen maksamisen jälkeen ja päästettävä myös kilpailevat teleyritykset omaan verkkoonsa.
Liikenne- ja viestintäministeriön määrärahoja on haja-astutusalueiden laajakaistatukeen varattu 66 miljoonaa euroa vuosille 2009-2015. Valtiotuen lisäksi lisärahoitusta laajakaistoihin uskotaan löytyvän EU:n rahoitusohjelmista noin 25 miljoonaa euroa. Tämä kuitenkin edellyttää, että komissio hyväksyy muutoksen maaseudun kehittämisohjelmaan ja maaseuturahaston rahoitukseen.
Hallituksen esitys laeiksi laajakaistarakentamisen tuesta on luettavissa kokonaisuudessaan täältä (PDF).

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.