FCC:n avoin internet herättää keskustelua

Ilkka Ketola
23. syyskuuta, 2009 14:54

Yhdysvaltain viestintäviranomaisen FCC:n nokkamies Julius Genachowski esitteli maanantaina kaksi uutta määräysluonnosta, jotka kieltäisivät operaattoreita rajoittamasta verkkokaistan käyttöä sisältöön perustuen. FCC:n mukaan määräykset varmistaisivat netin säilymisen avoimena innovaation ja talouden moottorina. Odotetusti määräysluonnokset ovat herättäneet runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan.
FCC:n sääntöluonnokset ulottuvat myös puhelinverkkoihin. Tämä on huolestuttanut teleoperaattorit, jotka pitävät FCC:n uusia määräyksiä näiltä osin turhina ja haitallisina. AT&T vastasi Genachowskin puheeseen toteamalla, että Yhdysvaltain mobiilimarkkinat ovat erittäin kilpaillut ja toimivat. Operaattori olisi pettynyt, mikäli FCC ulottaisi sääntelyn myös näille markkinoille.
AT&T varoittelee, ettei tietoverkon neutraaliuteen tähtääviä sääntöjä missään nimessä pitäisi perustaa virheelliseen oletukseen, että laajakaistaverkkojen kapasiteettia voidaan tuosta vain parantaa lähes rajattomasti ja ilmaiseksi. AT&T ihmettelee myös sitä, että sääntelyä ollaan nyt rajoittamassa vasta huutokaupattuihin 700 MHz:n taajuusalueisiin, joiden korkeaksi muodostunut hinta oli osittain seurausta juuri sääntelyjen puuttumisesta.
Myös muut operaattorit ovat esittäneet vastaavia kommentteja FCC:n puheenjohtajan esitykseen. Comcastin varatoimitusjohtaja David Cohen toteaa Yhdysvaltojen internetin olevan ilmiömäinen menestystarina, jonka teknologia- ja liiketoimintainnovaatiolle ei löydy vertaista mistään päin maailmaa. Siksi Cohen pitääkin aiheellisena kysyä, onko sääntelyn lisääminen ratkaisu, jolla haetaan ongelmia.
FCC:n Genachowski on puheissaan korostanut, ettei määräysten ole tarkoitus lisätä sääntelyä vaan varmistaa internetin säilyminen avoimena innovaation ja talouden moottorina. Määräyksiä ei hänen mukaansa pidä nähdä kuluttajien sen paremmin kuin yritystenkään edun ajamisena.
Kaikki eivät toki ole suhtautuneet yhtä kriittisesti FCC:n esitykseen. Määräykset positiivisesti vastaanottaneet ovat lähinnä kuluttajajärjestöjen sekä suurten nettifirmojen edustajia. Esimerkiksi Googlen varapuheenjohtaja Vint Cerf pitää FCC:n valitsemaa linjaa juuri oikeana. "Tänään FCC otti tärkeän askeleen tämän [käyttäjän valinnan ja kilpailun maksimoivan internetin] suojelussa ja sen varmistamisessa, että internet säilyy innovation, taloudellisen kasvun ja vapauden ilmaisun alustana", Cerf toteaa Googlen virallisessa blogissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.