P2P-ohjelmasta tuli laiton

Kaarlo Räihä
19. syyskuuta, 2009 12:43

Brasiliassa on saatu mielenkiintoinen ennakkotapaus P2P-ohjelmien laillisuuden osalta, kun oikeuslaitos totesi K-Lite Nitro -ohjelman laittomaksi.
Tapaukseen liittyvä oikeudenkäynti ei alun perin koskenut kyseistä ohjelmaa, vaan iPlay.com.br-sivustoa, jonka ääniteteollisuuden etuja maassa puolustava Anti-Piracy Association of Film and Music (APCM) haastoi pari vuotta sitten oikeuteen. APCM:n mukaan iPlay.com.br-sivustoa ylläpitävä Cadare Information Technology Ltd -yritys auttoi ihmisiä tekijänoikeusrikosten tekemisessä, kun se jakoi palvelimiensa kautta K-Lite Nitro -ohjelmaa.
Helmikuussa annettu ensimmäinen välipäätös määräsi yrityksen lisäämään kyseiseen P2P-ohjelmaan suodatuslistan, jonka avulla ohjelmaa ei voitaisi käyttää tiettyjen tiedostojen lataamiseen tai etsimiseen. Yritys ei kuitenkaan kehitä K-Lite Nitroa, joten se ei voinut lisätä suodatuslistaa ohjelmaan ja tapauksen käsittely jatkui oikeudessa tämän viikon maanantaihin asti.
Koska yritys ei voinut muokata K-Lite Nitroa, ei tuomarilla ollut muuta keinoa puuttua tilanteeseen kuin todeta kyseinen ohjelma laittomaksi ja kieltää sen jakelu. Tuomarin mukaan jatkossa ohjelman jakelu mainoksilla varustetuilla internet-sivuilla on rikos, josta voidaan langettaa 2-4 vuoden vankeusrangaistus.
Tuomarin päätös on järkyttänyt monia tahoja, jotka pelkäävät nyt että kaikki P2P-ohjelmat voivat olla Brasiliassa pian laittomia, jos niiden avulla voidaan vaihdella luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
APCM:n edustajan mukaan päätös on erittäin mieluinen maan musiikkiteollisuudelle. Levytuottajia maassa edustavan Associação Brasileira dos Produtores de Discosin (ABPD) toimitusjohtaja Paul Ross sanoi, ettei oikeuden päätös ole suunnattu P2P-ohjelmia vastaan, vaan kohteena ovat tahot, jotka ansaitsevat rahaa P2P-sivustojensa avulla.
Cadare Information Technology aikoo valittaa oikeuden päätöksestä, joten asiasta taistelu oikeudessa ei ole vielä ohi. Yritys ei kuitenkaan enää jaa K-Lite Nitroa palvelimiensa kautta, vaan käyttäjien on etsittävä kyseinen ohjelma jostain muualta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.