Näin ipoque tunnistaa P2P-lataajat

Kaarlo Räihä
10. syyskuuta, 2009 15:01

Internet-liikenteen hallintaan ja analysointiin erikoistunut ipoque-yritys on tullut tietyissä piireissä tutuksi mm. julkaisemiensa P2P-liikennettä koskevien tilastojen johdosta. Kyseisiä tilastoja tutkineet henkilöt ovat usein miettineet miten yritys on oikein kerännyt tilastojaan, mutta nyt asiaa ei tarvitse enää miettiä, kun yritys siirsi osan Deep packet inspection -toteutuksestaan (DPI) avoimen lähdekoodin piiriin, jonka myötä kaikki halukkaat voivat tutustua ohjelmiston toimintaan.
DPI:ssä IP-protokollan päällä kulkevia datapaketteja ei tutkailla ainoastaan otsikkotietojen osalta, vaan myös datapaketeissa kulkeva hyötykuorma joutuu suurennuslasin alle. Monissa kuluttajissa ja oikeusoppineissa tällainen toiminta on herättänyt närkästystä, koska paketteja tutkiva sovellus pääsee käsiksi esim. sähköpostien ja pikaviestimien lähettämiin tietoihin, jolloin mm. yksityisyydensuoja ja viestintäsalaisuudet ovat vaarassa.
OpenDPI:n avulla ipoque yrittää poistaa näitä asiaan liittyviä pelkoja, kun kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan sen DPI-toteutukseen. Tällöin asiantuntijat voivat varmistaa, etteivät esim. internet-operaattoreille myytävät P2P-jarrut poimi talteen verkkopankkien istuntoja tai muuta arkaluonteista tietoa.
Muutaman sadan kilotavun kokoinen lähdekooditoteutus osaa tunnistaa yli 80 käytettyä internet-protokollaa, joihin kuuluvat sähköpostin, pikaviestimien ja nettisurffailun ohella mm. P2P-ohjelmien käyttämät BitTorrent-, eDonkey- (ed2k), KaZaa/Fasttrack-, Gnutella-, WinMX- ja DirectConnect-protokollat. OpenDPI osaa lisäksi tunnistaa tietyissä tilanteissa esim. BitTorrent-liikenteessä käytettävän P2P-ohjelman ja se osaa listata trakkerin, jolta käyttäjä utelee muita jakelijoita.
Nykyinen OpenDPI-toteutus ei vastaa kuitenkaan vastaa täysin yrityksen myymiä ratkaisuja, vaan OpenDPI ainoastaan tunnistaa ja kirjaa liikenteen tiedot, joten se ei esim. hidasta P2P-liikennettä. Lisäksi OpenDPI ei tunnista kaikkia salattuja protokollia (kuten Skype) kuten sen kaupalliset sisaruksensa tekevät.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.