Panasonic tuo markkinoille 3D-kotiteatterin

Kaarlo Räihä
4. syyskuuta, 2009 14:26

IFA-messuilla erilaiset 3D-näytöt ja -ratkaisut ovat saaneet runsaasti huomiota, eikä Panasonic pettänyt yleisön odotuksia, kun se esitteli omia 3D-tuotteitaan.
Monista muista yrityksistä poiketen Panasonicin 3D-näyttönä tulee toimimaan Plasma-televisio, joka yrityksen mukaan ei pehmennä 3D-kuvaa niin paljon kuin mitä esim. LCD-tekniikalla toteutetut näytöt tekevät. 3D-kuvan katseluun tarvitaan monien muiden vastaavien ratkaisujen tavoin erilliset katselulasit, jotka Panasonicin tapauksessa ovat aktiivimalliset. Yrityksen mukaan aktiivilaseilla saavutetaan parempi 3D-elämys, mutta tällaiset lasit tarvitsevat toimiakseen sähköä, joten katselulaseissa täytyy olla mukana ladattava akku tai mahdollisuus käyttää paristoja, joka ei välttämättä miellytä kaikkia kuluttajia.
Panasonic aikoo lisäksi tallentaa omissa Blu-ray-elokuviin liittyvissä 3D-ratkaisuissaan vasemman ja oikean silmän videot erikseen 1080p-resoluutiolla, joka käytännössä tarkoittaa sitä, etteivät nykyiset Blu-ray-soittimet pysty toistamaan tällaista 3D-videota, vaan tekniikasta kiinnostuneiden täytyy ostaa television lisäksi uusi Blu-ray-soitin. Panasonicin omissa tuotteissa 3D-tuki toteutetaan erillisen UniPhier-piirin avulla, joka hoitaa 3D-toteuksen vaatimat ylimääräiset tehtävät.
Blu-rayn virallisesta 3D-toteutuksesta ei ole kuitenkaan vielä päätetty, joten pahimmassa tapauksessa Panasonicin ratkaisua ei oteta käyttöön muiden valmistajien laitteissa, jolloin sen käyttö ei todennäköisesti yleisty.
Elokuvien ohella Panasonicin 3D-toteutus toimii peleissä, joista ainakin Ubisoftin työstämä Avatar-elokuvaan perustuva peli toimii Panasonicin laitteissa.
Panasonicin uusien 3D-tuotteiden on tarkoitus saapua markkinoille ensi vuoden puolella, ja niiden mainostamista varten yritys käynnistää maalikuussa 3D-kiertueen. Kiertueen tarkoituksena on esitellä Yhdysvalloissa asuville kuluttajille 3D-elämystä erillisten kotiteatterirekkojen avulla. Rekkoihin on siis rakennettu olohuonetta muistuttava katselutila, jossa kuluttajat voivat tutustua 3D-tekniikan ihmeellisyyksiin.
Panasonic ei kertonut vielä mitään laitteiden hinnoista, mutta todennäköisesti edessä on useiden tuhansien dollareiden/eurojen sijoitus, jos kotiinsa haluaa 3D-tuella varustetun television, yhteensopivan Blu-ray-soittimen sekä äänentoistojärjestelmän.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.