Mininovan pitää poistaa torrent-tiedostoja

Kaarlo Räihä
26. elokuuta, 2009 18:01

Torrent-sivustojen tappioputki oikeudessa on jälleen jatkunut, kun Hollannissa toimiva Mininova-sivusto hävisi oman oikeusjuttunsa tekijänoikeusjärjestö BREIN:iä vastaan.
Oikeuden päätöksen mukaan Mininovan on poistettava sivustoltaan kaikki torrent-tiedostot, joiden avulla voidaan ladata luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Oikeus antoi sivustolle kolme kuukautta aikaa siivota tällaiset tiedostot pois jakelusta, jonka jälkeen Mininovaa voidaan rangaista 1 000 euron sakoilla per torrent-tiedosto (kattona 5 miljoonaa euroa).
Mininovaa ei pelastanut käsittelyssä sen nykyinen käytäntö, joka sallii oikeudenhaltijoiden lähettää ylläpitäjille yksittäisiä poistopyyntöjä, koska oikeuden mielestä tällainen keino ei ole tarpeeksi tehokas. Lisäksi Mininovan puolustus kaikkien torrent-tiedostojen valvonnan vaikeudesta ei saanut vastakaikua tuomarilta, sillä Mininova poistaa jo nykyisellään esim. aikuisviihdesisältöön viittaavat torrent-tiedostot sivustolta, jolloin myös muun sisällön valvonta pitäisi olla oikeuden mielestä mahdollista.
Oikeus ei kuitenkaan ottanut lainkaan kantaa sivuston uuteen suodatusjärjestelmään, jonka se lanseerasi keväällä. Suodatusjärjestelmän myötä Mininovasta katosi runsaasti torrent-tiedostoja, joiden avulla pystyi lataamaan luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Samojen torrent-tiedostojen lähettäminen palveluun uudelleen niiden poistamisen jälkeen muuttui myös hankalammaksi suodatuksen myötä.
Sivuston yhtenä perustajana tunnettu Erik Dubbelboer oli luonnollisesti pettynyt tuomioon, ja Mininovan blogin mukaan yrityksen täytyy katsella nyt liiketoimintaansa uudelta kantilta.
Yrityksellä on kolme kuukautta aikaa valittaa oikeuden päätöksestä, mutta Dubbelboer sanoi mahdollisen valituksen olevan vielä mietinnän alla, joten oikeusjutun jatkuminen on edelleen kysymysmerkki.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.