Internet-operaattorit sittenkin lapsenvahdeiksi Britanniassa?

Kaarlo Räihä
25. elokuuta, 2009 19:25

Tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattomasti lataavat britit saattavat pian joutua ongelmiin, sillä alkuperäisistä suunnitelmista poiketen Britanniaan aiotaan saada voimaan lait, jotka pakottaisivat internet-operaattorit rankaisemaan tekijänoikeusrikoksia tekeviä asiakkaitaan.
Britannian kulttuuriministeri David Lammy totesi tammikuussa, ettei tämmöistä vahtijärjestelmää luoda, jonka lisäksi kesäkuussa julkaistu Digital Britain -raportti ei ottanut kantaa asiaan, vaan se antoi maan teleliikennettä valvovalle Ofcomille aikaa miettiä mahdollisia epäkohtia vuoden 2012 loppuun asti. Tämä aika tuntui kuitenkin kesäkuussa perustetun superministeriön mielestä liian pitkältä, sillä hitaan toiminnan uskotaan vain vahingoittavan oikeudenomistajien etuja, jonka takia asiaan tarvitaan nopea muutos.
Muutosehdotusten valossa internet-operaattoreiden pitää rangaista niitä asiakkaita, jotka tekevät useita tekijänoikeusrikoksia internet-yhteytensä avulla. Rangaistuskeinona voisi olla esim. internet-yhteyden määräaikainen sulkeminen. Luvattomien lataajien etsimisestä ja rankaisemisesta tulevat kulut jaetaan suunnitelman mukaan puoliksi internet-operaattoreiden ja oikeudenhaltijoiden kesken.
Saarivaltion internet-operaattorit eivät ole mielissään uusista suunnitelmista ja operaattoreita edustavan ISPA-järjestön (Internet Service Providers' Association) mukaan tällainen uusien ehdotusten mukainen toiminta rikkoisi Euroopan parlamentin tänä vuonna tekemää päätöstä, jonka mukaan internet on ihmisten perusoikeus, eikä sitä täten saa viedä kokonaan pois.
ISPA on myös raivoissaan siitä, ettei ehdotuksia työstettäessä ole otettu lainkaan yhteyttä internet-operaattoreihin, vaan heidät on sivuutettu konsultointivaiheessa kokonaan.
Huhujen mukaan muutosten taustalla on talousministeri Peter Mandelson, joka puuttui tilanteeseen sen jälkeen, kun hän oli keskustellut asioista mediapomo David Geffenin kanssa. Ministeriö on kuitenkin kiistänyt nämä tiedot.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.