Työryhmä ehdottaa luvattomien lataajien varoittamista

Kaarlo Räihä
19. elokuuta, 2009 19:41

Viime syksynä Suomessa aloitettiin suuret keskustelut, joiden tarkoituksena oli selvittää keinoja luvattoman nettilataamisen jarruttamiseen. Keskusteluiden perusteella luotiin erillinen työryhmä, joka on nyt julkaissut omat ehdotuksensa (PDF) keinoista, joiden avulla tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista saataisiin rajoitettua.
Opetusministeriölle suunnattu selvitys kertoo toimintakeinoksi jo monessa maassa käytössä olevat varoitusviestit, jotka luvattoman lataajan internet-operaattori ohjaisi perille, jos oikeudenhaltijat lähettävät näitä viestejä.
Maamme nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan salli tällaista toimintaan, joten muutoksia tarvittaisiin ainakin tekijänoikeus- ja sähköisen viestinnän tietosuojalakiin, jotta viestien välittäminen ja tiettyjen tietojen tallentaminen olisi lain puitteissa mahdollista.
Selvityksen perusteella operaattoreille tulevat ylimääräiset kulut maksaa ilmoituksen tekevä oikeudenhaltija, ja tällä toiminnalla yritetään välttää turhien viestien lähettämistä, jolloin viestit eivät ruuhkauta operaattoreita.
Selvityksen yksityiskohtia ei ole kuitenkaan vielä hiottu loppuun, joten esim. tarvittavien todisteiden laadusta tai asiakkaalle lähetettävän viestin tyypistä (sähköposti tai kirje) ei ole asetettu mitään suuntaviivoja.
Työryhmän mukaan Suomessa ei aleta keräämään tietoja kovimmista nettijakelijoista, kuten joissain maissa on suunnitteilla, joten oikeudenhaltijoiden on itse seurattava aktiivisesti tilannetta, sillä virkavalta tai internet-operaattori ei puutu tilanteeseen ilman asianomistajan tekemää ilmoitusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.