Varas vei läppärin - kerskui uhrille tämän Facebook-sivuilla

Ilkka Ketola
18. elokuuta, 2009 16:29

Iso-Britanniassa, Hoven kaupungissa asuvaa Victoria Richardsonia odotti viime viikolla ikävä yllätys: murtovaras oli vienyt hänen kotoaan iPhone-puhelimen, Nintendo DS -konsolin, käsilaukun, lompakon luottokortteineen ja rahoineen sekä Toshiban kannettavan. Myöhemmin kirjautuessaan Facebookiin Richardson sai kauhukseen huomata, että sama varas oli fyysisen omaisuuden lisäksi kajonnut hänen Facebook-tiliinsä.
Pirullinen varas oli käynyt päivittämässä Victorian statukseksi "uudella läppärilläni". Varas oli jättänyt myös tervehdyksen "musiikin kuuntelu uudella puhelimellani tuntuu niin hyvältä."
Röyhkeä rikollinen jatkoi verkkopiikittelyään kertomalla syyn siihen, miksei hän ollut vienyt Victorian televisiota. "Minulla on läppäri, puhelin ok, vaikka vähän naarmuinen, tv oli surkea joten jätin sen, ds oli bonus, nyt pornokauppaan, kiitos toshiba on suosikkimerkkini." Viimeisin viesti oli "terveisin yöllinen varkaasi."
Uhriksi joutunut Richardson oli luonnollisesti tapauksesta hyvin järkyttynyt. Hän kertoo sekä fyysisen että virtuaalisen yksityisyyden loukkaamisen tuntuneen tuplaten tuskalliselta. Rikossaaliilla leventely julkisesti ja vielä Richarsonin omilla tunnuksilla tuntui hänen mukaansa erittäin häiritsevältä ja alentavalta siksikin, että häntä nöyryytettiin samalla myös hänen kavereidensa nähden.
Tapaus on hyvä muistutus siitä, että arkaa ja tietoa kannattaa tallentaa koneelleen harkiten ja että tiedot kannattaa myös suojata edes jotenkin.
Sussexin poliisi kertoo tutkivansa tapausta samaan tapaan kuin muitakin murtoja. Toivottavasti poliisi muistaa hyödyntää röyhkeän rikollisen toimien nettiin jättämiä johtolankoja, kuten Facebook-vierailussa tallentunutta IP-osoitetta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.