P2P-verkossa musiikka ladanneen ja jakaneen tuomio säilyi hovissa

Ilkka Ketola
17. elokuuta, 2009 13:10

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa musiikkia laittomasti ladanneen ja sitä DirectConnect-vertaisverkossa levittäneen miehen tuomion. Porvoon käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikkomuksesta ja -rikoksesta helmikuussa 2008. Rangaistus oli 80 päiväsakkoa ja 3091 euroa vahingonkorvauksia.
Viime vuonna Porvoon käräjäoikeus totesi tuomitun jakaneen vuoden 2005 lopulla ja alkuvuodesta 2006 vertaisverkossa vähintään 768 megatavua musiikkitiedostaja, mikä vastaa noin 164 albumia. Hänen tietokoneeltaan löydettiin yhteensä 1 850 musiikkitiedostoa, jotka oli ladattu laittomasta lähteestä.
Tuomittu kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa joku hänen tuttavistaan olisi jakanut kyseiset kappaleet luvatta käyttäen apunaan miehen tietokonetta. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut itse asentanut DirectConnect-ohjelmaa tietokoneelleen. Porvoon käräjäoikeus eikä Helsingin hovioikeuskaan kuitenkaan uskonut miehen tarinaa. Hovioikeus katsoi, että tuomittu oli itse vastuussa hänen koneellaan tehdyistä latauksista ja tiedostojen jakamisesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.