EliteTorrentsin ylläpitäjän neljän vuoden piina päätökseen

Ilkka Ketola
6. elokuuta, 2009 17:02

Vuonna 2005 FBI ja Yhdysvaltain tulli ratsasivat torrent-sivusto EliteTorrentsin. Ratsiaa seurannut oikeudenkäyntiprosessi johti lopulta sivuston ylläpitäjiin kuuluneen Scott McCauslandin (sk0t) viiden kuukauden vankeus- ja viiden kuukauden kotiarestituomioon. Rangaistus pantiin toteen syksyllä 2006, mutta McCausland pääsi täysin eroon viranomaisvalvonnasta vasta vajaa kuukausi sitten. McCausland kertoi neljän vuoden piinastaan TorrentFreakille.
Scott McCauslandin piina sai alkunsa, kun EliteTorrents ratsattiin 25.5.2005. Oikeudenkäynnissä hänen katsottiin syyllistyneen laittomaan tekijänoikeudella suojatun materiaalin levittämiseen. Erityisesti tuomio langetettiin osallisuudesta Star Wars Episodi III: Sithin kosto -elokuvan lataamiseen palvelmille. Elokuva oli ladattavissa EliteTorrentsista jo n. 6 tuntia ennen teatteriensi-iltaa, ja ensimmäisen vuorokauden aikana elokuva ehdittiin ladata yli 10000 kertaa.
McCausland myönsi syyllisyytensä syyskuussa 2006, jolloin hänen kymmenen kuukauden rangaistuksensa pantiin täytäntöön. Vankeus ja kotiaresti olivat kärsitty siis jo vuonna 2007, mutta Scott McCausland ei kuitenkaan vielä tuolloin vapautunut viranomaisvalvonnasta, vaan vapautumista seurasi vielä kahden vuoden ehdonlainen.
Ehdonalaisen aikainen viranomaisvalvonta edellytti, että McCausland tapasi ehdonalaisvalvojansa kerran kuukaudessa. Hänelle laitettiin nilkkakoru, jolla pystyttiin seuraamaan hänen liikkeitään. Lisäksi McCauslandin verkon käyttöä rajoitettiin ja valvottiin erikoisohjelmilla. Koska valvontaohjelma toimi ainoastaan Windowsilla, joutui hän luopumaan rakastamastaan Ubuntusta.
Kotiarestinsa ja sopeutumisensa ensimmäisinä kuukausina McCausland kertoi avoimesti vaikeuksistaan hyväksyä hänen kova rangaistuksensa, joka oli käytännössä seuraamusta yhden elokuvan lataamisesta jakoon. TorrentFreakin mukaan blogi oli ajoittain synkkää luettavaa.
Kolme viikkoa sitten Scottin piina päättyi ja sopeutuminen normaalielämään alkoi, kun hänet poistettiin viranomaisten tarkkailulistalta ja ehdonalainen päättyi. Scott kertoo TorrentFreakille asioiden olevan nyt kohtalaisen hyvällä mallilla.
"Ehdonalaiseni päättyi virallisesti 12. heinäkuuta. On mahtava tunne olla viimein vapaa pahan (tai liittovaltion hallituksen) kahleista. Ehdonalainen kului oikeastaan tosi kevyesti. Se kesti kaksi vuotta, ja tapasin kerran kuussa ehdonalaisvalvojani (joka muuten oli todella hyvä tyyppi)", Scott kertoo.
"Neljä elämäni huonointa vuotta ovat ohi", hän jatkaa.
McCousland ei aio enää palata entisiin kuvioihinsa tai julkisuuteen (lukuunottamatta sk0t.comia), vaan keskittyy muihin haasteisiin ja perheeseensä. Perhe osti vasta talon, ja Scott työskentelee paikallisessa korkeakoulussa erityisesti ERP-järjestelmien ja Oraclen kanssa touhuten. Nyt 27-vuotias mies aikoo keväällä jatkaa keskeytyneitä taloustieteen opintojaan.
Lopuksi Scott kiittää kaikkia niitä, jotka tukivat häntä neljän vaikean vuoden aikana - ja myös niitä, jotka eivät tukeneet.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.