Konsolien modauksesta narahtanutta voi odottaa 10 vuotta vankeutta

Ilkka Ketola
5. elokuuta, 2009 11:10

Anaheimilaista opiskelijaa Matthew Crippeniä voi odottaa pahimmillaan kymmenen vuoden vankeusrangaistus konsolien modauksesta. 27-vuotias Crippen modasi Xbox, PlayStation, Wii ja muita konsoleita siten, että niillä pystyi mm. ohittamaan kopiosuojaukset ja pelaamaan piraattipelejä.
Yhdysvaltain tullivalvontavirasto ICE pidätti Crippenin seurattuaan tämän toimia noin vuoden. Viranomaiset pääsivät modaajan jäljille vihjeen perusteella. Crippen epäilee vihjeen tulleen entiseltä naapuriltaan.
Crippeniä syytetään Yhdysvaltojen oman Lex Karpelan, eli tekijänoikeuslaki DMCA:n, rikkomisesta. 27-vuotiasta Crippeniä syytetään (PDF) kahdesta eri rikkomuksesta, joista ICE onnistui hankkimaan pitävää näyttöä. Kummastakin voidaan ankarimmillaan antaa viisi vuotta vankeutta. Lisäksi ICE kertoo, että pidätyshetkellä Crippenin kotoa löytyi yli kymmenen konsolia.
Konsoleiden modaukseen on muitakin syitä kuin piraattipelien pelaaminen. Modaus mahdollistaa omien ohjelmien ja omista peleistä otettujen varmuuskopioiden pelaamisen. Tähän myös Crippen vetosi, todeten ettei auta työstä konsoleita niille, jotka mainitsevatkaan piratismin.
Valitettavasti DMCA on hyvin selkeästi syytettyä vastaan. Crippenin asemaa pahentaa se, että hän on modannut muiden laitteita ja toiminut ansaintatarkoituksessa. Crippen otti modauksesta noin 30 dollarin korvauksen, ICE kertoo. Joidenkin lähteiden mukaan Crippen mainosti palveluaan verkossa, mutta mies itse kertoo palvelun markkinoinnin hoituneen puskaradiolla.
Crippeniä kuultiin oikeudessa maanantaina, jonka jälkeen hänet vapautettiin takuita vastaan. Tapauksen käsittely jatkuu syytteiden luvulla 10. elokuuta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.