Blu-ray ei vielä innosta Suomessa

Ilkka Ketola
5. elokuuta, 2009 15:30

DVD-elokuvia parempaa kuvan- ja äänenlaatua tarjoavat blu-ray-soittimet eivät vielä ole saaneet Suomessa suurta suosiota. Laitteiden myynti on vähäistä, ja myös videovuokraamot ovat hidastaneet teräväpiirtoelokuvien lisäämistä hyllyihinsä DVD-elokuvia pienemmän kysynnän vuoksi, kertoo YLE-uutiset.
Blu-ray-levyjen tallennuskapasiteetti on moninkertainen DVD-levyihin verrattuna. Lisäksi niillä käytetään tehokkaampia ja parempia kuvan- ja äänenpakkausformaatteja, joten blu-ray-elokuvien tarjoama audiovisuaalinen elämys on huomattavasti miellyttävämpi kuin saman elokuvan DVD-versio.
Soitinten myynti on kuitenkin lähtenyt kitsaasti liikkeelle, ja kasvu on ollut vain varovaista. "Odotimme, että niistä olisi tullut isompikin kaupallinen tuote kuin mitä niistä tähän päivään mennessä on tullut", toteaa Kodintekniikkaliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lounatvuori blu-ray-soittimista.
Soittimien heikko menekki on saanut myös videovuokraamot jarruttamaan teräväpiirtovalikoimien kasvattamista. "Nostimme vuoden alusta kopiomääriämme, mutta enää emme lisää kovinkaan merkittävästi. Suurimpana syynä siihen on se, että laitekanta on vielä kuitenkin niin vähäistä. Emme siis ole nähneet järkeväksi lisätä tarjontaa, koska blu- ray-soittimen hinta on vielä suht korkea", Makuuni-vuokraamojen hallituksen puheenjohtaja Hans Ehnroth kertoi Ylelle.
Kodin viihde-elektroniikan kauppaa jarruttaa vielä reilun vuoden takainen suomalaisten kukkaroita rasitanut siirtyminen digitaalisiin televisiolähetyksiin. Siirtymän aiheuttama "digiuupumus" korostuu, kun talouden vaikeudet saavat kuluttajat harkitsemaan ostojaan tarkkaan. DVD-soitinten myynti tipahtikin arvossa mitattuna 23 % ja LCD-televisioiden liki 35 % vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä verrattaessa vuoden 2008 vastaavaan jaksoon.
Blu-ray-laitteiden kaupan uskotaan kuitenkin piristyvän, mahdollisesti jo tämän vuoden joulumarkkinoille. Suomalaisten kotien pitäisi olla valmiita ottamaan teräväpiirtokuvanlähteet omaksseen. Digisiirtymän myötä suomalaiset uudistivat urakalla TV-vastaanottimiaan, ja jo viime vuonna myytiin reilu puoli miljoonaa taulutelevisiota. Pääsääntöisesti nämä laitteet ovat joko HD Ready tai Full HD -resoluution teräväpiirtotoistoon kykeneviä laitteita. Taulutelevisioiden kauppaa on vauhdittanut myös kova hintakilpailu, jonka toivotaan leviävän myös blu-ray-soittimiin kauppaa vauhdittamaan.

Blu-ray-soittimia AfterDawn.comin Laitevertailusta
Samsung BD-P1500Samsung BD-P2500LG BH100Sony BDP-S350Sony BDP-S550
Kaikki blu-ray-soittimet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.