Kaarlo Räihä
1. elokuuta, 2009 15:06
Joel Tenenbaumin harrastama tekijänoikeudella suojatun musiikin luvaton nettilevitys koitui miehelle lopulta kalliiksi, kun tapausta pohtineet valamiehet määräsivät hänet maksamaan neljälle levy-yhtiölle 675 000 dollarin edestä vahingonkorvauksia.
Yksittäistä kappaletta kohden Tenenbaum joutuu maksamaan 22 500 dollaria, joka on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin käsitellyn Jammie Thomasin tapauksessa, jossa Thomas joutui korvamaan jokaisesta kappaleesta 80 000 dollaria.
Suuresta korvaussummasta huolimatta Tenenbaum oli kuitenkin tyytyväinen, ettei korvaussumma noussut miljooniin, ja pahimmassa tapauksessa Tenenbaum olisi voinut joutua maksamaan korvauksia jopa 4,5 miljoonan dollarin edestä, jos valamiehet olisivat kohdelleet Tenenbaumia julmasti.
Jutun tuomarina toimiva Nancy Gertner lupasi vielä tarkistaa, että maksun suuruus on perustuslain asettamien pykälien mukainen ja tarvittaessa korvaussummaa voidaan vielä muuttaa.
Tenenbaumilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta maksaa satojen tuhansien dollarien korvauksia, joten hän on ilmoittanut hakeutuvansa konkurssiin, jos 675 000 dollarin korvaussumma jää voimaan.
Tenenbaumin asianajajana toimiva oikeustieteen professori Charles Nesson ilmoitti heti valittavansa tuomiosta, koska päätös ei ollut hänen mukaansa oikeudenmukainen.
Ääniteteollisuuden etuja puolustava RIAA (Recording Industry Association of America) piti puolestaan tuomiota oikeudenmukaisena, ja järjestön oma lehdistötiedote kiittää valamiehistöä siitä, että nämä ovat ymmärtäneet luvattoman lataamisen aiheuttamat vahingot. RIAA arvosti myös sitä, että Tenenbaum lopulta myönsi syyllisyytensä, mutta järjestö olisi toivonut tämän tapahtuvan jo aiemmin.
Tenenbaumin tuomio ei tullut yllätyksenä, sillä hän myönsi torstaina oikeudessa ladanneensa ja jakaneensa luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia mm. KaZaA- ja LimeWire-ohjelmien avulla vuodesta 1999 alkaen.