Suomen Piraattipuolue: Stallman murehtii turhia

Kaarlo Räihä
28. heinäkuuta, 2009 12:28

Kerroimme lauantaina kuinka GNU-projektin ja Free Software Foundationin perustajana tunnettu Richard Stallman on huolissaan avoimen lähdekoodin tulevaisuudesta, koska piraattipuolueet tukevat tekijänoikeussuoja-ajan lyhentämistä, joka tekisi myös GPL:n ja muiden vastaavien lisenssien suojaamista lähdekoodeista nopeammin ns. Public domain -materiaalia.
Stallmanin tekemän keskustelunavauksen jälkeen monet tahot ovat kommentoineet asiaa ja keskusteluun on ottanut osaa myös Suomen Piraattipuolue, jolta ilmaantui lehdistötiedote asian tiimoilta.
Lehdistötiedotteen mukaan Stallman murheet ovat turhia, koska tekijänoikeussuoja-ajan lyhentäminen aiheuttaisi haittaa ainoastaan muutamissa tapauksissa, jonka johdosta Suomen Piraattipuolue ei tue erikoisehtojen tekemistä avoimen lähdekoodin julkaisuille.
Puolueen mukaan sen tukema 5-10 vuoden tekijänoikeussuoja on ohjelmistomaailmassa hyvin pitkä, eikä vanhempia ohjelmaversioita juuri käytetä. Koska jokaisen uuden version myötä tekijänoikeussuoja alkaa alusta, menettävät ainoastaan ohjelmien vanhemmat versiot tekijänoikeussuojan tuomat edut, eikä puolue usko vanhempien ohjelmistoversioiden kiinnostavan kehittäjiä, koska saatavilla on uusia ja parempia versioita ohjelmistoista.
Myöskään Stallmanin tukema idea kaiken lähdekoodin saamisesta Public domain -jakeluun pakollisen koodivaraston kautta ei saa kannatusta puolueelta, koska "tällaisen varaston ylläpito sekä maailman kaikkien julkaistujen ohjelmistojen valvonta ei ole realistinen tavoite".
Stallmanin antamaa palautetta arvostetaan kuitenkin piraattien leirissä ja Suomen Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kommentoi Stallmanin toimia seuraavasti: "Richard Stallman on ollut aktiivisesti mukana piraattipuolueiden välisellä keskustelulistalla, ja hän on esittänyt hyviä näkökulmia. Kyse onkin pikemminkin yksityiskohtiin puuttumisesta, sillä Stallman tukee monia Piraattipuolueen tavoitteita".

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.