YouTubessa nyt 3D-videoita

Kaarlo Räihä
24. heinäkuuta, 2009 13:37

YouTuben teknologinen edistyminen on saavuttanut jälleen yhden merkkipaalun, kun sivusto käynnisti toden teolla kokeilut 3D-videoiden jakamisen osalta viime viikolla. YouTube on testannut 3D-videoiden jakelua jo aiemmin, mutta vasta viimeisen viikon aikana homma on pyörähtänyt kunnolla käyntiin, kun ominaisuus avattiin kaikkien käyttöön.
3D-videoiden katselu onnistuu erilaisten stereonäkötekniikoiden avulla, joista YouTube tarjoaa tällä hetkellä tukea anaglyfilasien (esim. punainen-syaani, vihreä-magenta) käyttäjille, jonka lisäksi syvyysvaikutelmaa voi yrittää saada esiin ristiinkatsomisella.
Omien 3D-videoiden tekeminen onnistuu hintavien 3D-kameroiden lisäksi esim. kahden tavallisen webkameran avulla, joten 3D-videon tekeminen ei vaadi suuria alkupanostuksia. Myös YouTube hyväksyy 3D-videoita kaikilta videopalvelun käyttäjiltä, ja 3D-videoiden julkaisuun on tehty omat lyhyt ohje, jossa neuvotaan tarvittavan tagin lisääminen omaan YouTube-videoon, jotta YouTube tunnistaa videon 3D-malliseksi.
Toistaiseksi 3D-videoiden näyttäminen YouTuben ulkopuolella ei onnistu kovin helposti, koska katselutekniikan valintaan tarkoitettu pudotusvalikko ei seuraa mukana, jos YouTuben mediasoittimen upottaa muille web-sivustoille.
Asiasta kiinnostuneet voivat etsiä lisää 3D-videoita YouTubesta käyttämällä yt3d:enable=true-hakusanaa YouTuben haussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.