Microsoft tukee selaimen valintaa Windows 7:n osalta

Kaarlo Räihä
25. heinäkuuta, 2009 0:52

Internet-selaimien välinen sota saattaa pian muuttua täydellisesti, sillä Microsoft tiedotti eilen, että se suostuu tuomaan Euroopan markkinoille Windows 7:n, jossa kuluttajat saavat itse valita mitä internet-selaimia he haluavat asentaa käyttöönsä.
Kuluttajien ei siis tarvitsisi metsästää itse suosituimpien selainten asennustiedostoja Windowsin asentamisen jälkeen, vaan Windows 7 näyttäisi listan selaimista, jotka Windowsin käyttäjä voisi ladata ja asentaa koneelle nappia painamalla. Microsoftin ehdotuksessa Internet Explorer seuraisi Windows 7:n mukana myös Euroopassa, mutta kuluttajat voisivat edelleen poistaa sen tarvittaessa kokonaan. Eri selainten asennusmahdollisuus näytettäisiin kuluttajille koneen ensimmäisellä käyttökerralla, jonka lisäksi työpöydälle lisätään pikakuvake, jonka kautta selainten valintasivun saa tarvittaessa esiin myöhemminkin.
Operan toimitusjohtaja Hakon Wium Lie kertoi CNET News -sivustolle olevansa erittäin iloinen Microsoftin ehdotuksesta, ja hänen mukaansa uudistus toisi käyttäjille todellisen valinnan mahdollisuuden. Myös Mozilla-säätiön johtaja John Lilly pitää kehitystä hyvänä asiana, mutta hän ei kommentoinut tilannetta sen tarkemmin, koska Microsoft ei ole vielä julkaissut muutosehdotuksen tarkempia yksityiskohtia.
Tavallisille kuluttajille suunnatun Windows 7:n lisäksi tietokonevalmistajille tarjottaisiin myös parempia räätälöintiominaisuuksia, jonka myötä tietokonevalmistajat voisivat itse valita mitä selaimia he haluavat jaella omien tietokonepakettiensa kanssa. Valmistajat voivat halutessaan jättää Internet Explorerin kokonaan pois oletusasennuksista, jos he näin haluavat.
Nykyisellään EU-komissio on pakottanut Microsoftin toimittamaan Eurooppaan Windows 7:n E-versiota, jossa ei ole oletuksena mukana lainkaan internet-selainta. Jos EU-komissio hyväksyy Microsoftin uuden idean, ei Euroopassa todennäköisesti nähdä käyttöjärjestelmän E-versiota lainkaan, vaan kuluttajat ja tietokonevalmistajat saavat suoraan itselleen uuden version Windows 7:sta, jonka on tarkoitus tulla myyntiin lokakuun 22. päivä.
Alla Microsoftin näkemys selainten asentamisesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.