Jopa 10% CD-R-levyistä kärsii lyhyestä eliniästä

Kaarlo Räihä
20. heinäkuuta, 2009 13:02

Kirjoitettavien CD-levyjen eliniästä on vuosien saatossa esitetty useita erilaisia arvauksia, ja jotkin valmistajat ovat luvanneet levyilleen jopa 120 vuoden elinikää, jos levyjä säilötään oikein. Tech ARP:in julkaiseman testin mukaan 120 vuoden kesto näyttää kuitenkin olevan kaukainen haave, sillä testin perusteella osittainen kuolema korjaa ensimmäisen kymmenen vuoden aikana noin kymmenen prosenttia levyistä.
Tech ARP:in testijoukko koostui noin 170 CD-R-levystä, jotka oli hankittu vuosien 2000-2002 välisenä aikana. Levyjen joukkoon mahtui sekä nimekkäiden valmistajien (kuten Kodak ja Mitsubishi) levyjä että nimettömiä halpalevyjä. Kaikille testatuille levyille oli tallennettu tiedostoja, jonka jälkeen ne oli laitettu säilöön viileään, kuivaan ja pimeään tilaan, josta ne kaivettiin esiin testausta varten.
Testissä levyjä yritettiin lukea kahdella eri DVD-asemalla, ja jos kummallakin asemalla havaittiin virheitä, listattiin levy korruptoituneet kategoriaan. Jos levyn lukeminen ja kopioiminen onnistui virheittä toisella asemalla, vaikka toinen asema epäonnistui samassa tehtävässä, listattiin levy vaikeasti luettavien kategoriaan. 173 testatusta levystä kymmenen oli korruptoitunut ja viiden lukeminen ei onnistunut kuin toisella asemalla.
Korruptoituneiden levyjen joukossa ajan aiheuttaman vahingon määrä vaihteli huomattavasti, sillä osalla levyistä vain muutama tiedosto oli vahingoittunut, kun taas kahden levyn kohdalla koko levyn sisältö oli menetetty, koska DVD-asemat eivät enää tunnistaneet näitä levyjä CD-levyiksi. Merkkilevyt eivät näyttäneet pärjäävän testissä sen paremmin kuin nimettömät halpalevyt, joten CD-R-levyille tallennetut tiedostot kannattaa kyseisen testin perusteella varmuuskopioida välittömästi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.