Kysely: YouTube ja Spotify tappavat luvattoman lataamisen

Kaarlo Räihä
14. heinäkuuta, 2009 0:56

Levy-yhtiöt ovat pelänneet jo pidemmän aikaa sitä, että P2P-verkon kautta tapahtuva tekijänoikeudella suojatun musiikin luvaton nettijakelu aiheuttaa pysyviä vahinkoja koko musiikkiteollisuudelle. Britanniassa tehdyn kyselyn mukaan tilanne ei näytä kuitenkaan enää niin pahalta kuin aiemmin, sillä varsinkin nuoret kuluttajat ovat korvaamassa P2P-verkkojen luvattomat kuuntelut YouTuben ja Spotifyn tapaisilla laillisilla vaihtoehdoilla.
Kyselyn tehneen The Leading Questionin mukaan luvatonta lataamista harrasti tämän vuoden tammikuussa järjestyn kyselyn mukaan 17 prosenttia matkapuhelimen tai laajakaistan omistavista ihmisistä. Luvattoman lataamisen suosio tippui selvästi vuoden 2007 lopulla tehtyyn vastaavaan kyselyyn verrattuna, jolloin luvatonta lataamista sanoi harrastavansa säännöllisesti 22 prosenttia vastaajista.
Erityisesti luvattoman P2P-lataamisen suosio on laskenut 14-18-vuotiaiden keskuudessa, joista 42 prosenttia ilmoitti harrastavansa kyseistä toimintaa 2007 vuoden joulukuussa, mutta tämän vuoden tammikuussa vastaava luku oli tipahtanut 26 prosenttiin.
The Leading Question kyseli samoilta henkilöiltä mistä he nykyään kuuntelevat musiikkiaan ja suosituimmiksi palveluiksi nousivat YouTube, MySpace sekä Spotify, joita käytti päivittäin 18 prosenttia kaikista vastaajista ja 31 prosenttia teineistä. Musiikin ostaminen digitaalisten latauspalveluiden kautta ei kuitenkaan ole yhtä suosittua, vaan latauspalveluiden kautta musiikin ostamista oli kokeillut 19 prosenttia vastaajista.
Musiikin luvaton jakelu ei kuitenkaan ole kyselyn perusteella katoamassa mihinkään, sillä P2P-verkkojen lisäksi musiikkia jaellaan luvatta eteenpäin esim. CD-levyjen ja matkapuhelimien Bluetooth-tiedonsiirron avulla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.