Viestintäministeri: Nykyiset digilähetykset jatkuvat vuoteen 2020 saakka

Kaarlo Räihä
9. heinäkuuta, 2009 23:38

Vanhusten pelottelu "pian" alkavilla teräväpiirtolähetyksillä on monien nuorten mielestä hauskaa puuhaa, mutta antenniverkossa teräväpiirtopakko näyttää olevan vielä kaukainen haave ainakin jos asiaa kysytään viestintäministeri Suvi Lindéniltä.
Lindén kertoi Länsi-Savo-lehdelle, että hän uskoo nykyisten digitaalisten kanavien katoavan arvioitua hitaammin, ja Lindénin arvion mukaan antenniverkossa on ainoastaan teräväpiirtokanavia vasta vuonna 2020.
Monet muut tahot ovat ennakoineet nykyisten digikanavien sulkeutuvan vuoden 2016 lopulla, mutta Lindén ei usko näin tapahtuvan. "En usko, että meillä on valmiutta vielä 2016 siirtyä teräväpiirtolähetyksiin" kommentoi Lindén tilannetta Länsi-Savolle. Täten nykyiset antenniverkon digiboksit tulisivat olemaan käyttökelpoisia vielä kymmenen vuoden ajan. "Tästä ei kannata huolestua. Kenenkään ei tarvitse ostaa uutta boksia seuraavaan kymmeneen vuoteen, jos ei itse halua" sanoi Lindén.
Lindénin mukaan kuluttajien osalta siirtyminen teräväpiirtolähetyksiin tapahtuu kysynnän ja tarjonnan lakien lisäksi nykyisen elektroniikan lyhyen elinkaaren tuoman vaihtovälin johdosta, joten vuonna 2020 monilla kuluttajilta löytyvät laitteet jo valmiina. "Siinä vaiheessa suomalaisilla on jo uudet televisiot. Tänä päivänä puhutaan selvästi alle kymmenestä vuodesta televisioiden kestoiässä" kommentoi Lindén.
Lindén pitää siirtymää teräväpiirtolähetyksiin samankaltaisena kuin mitä siirtymä oli mustavalkoisista TV-lähetyksistä värillisiin ohjelmiin. "Mustavalkoisten lähetysten rinnalla tuli koko ajan värilähetyksiä, enkä edes muista, milloin me siirryimme kokonaan väritelevisiolähetyksiin" muisteli Lindén.
Värilähetysten myötä Suomessa tuli käyttöön erillinen väri-TV-lupamaksu vuonna 1969, joka korvasi mustavalkoluvan lopullisesti vasta vuonna 1996. Nähtäväksi jää, että uusiutuuko sama tapahtumaketju myös teräväpiirtolähetysten kanssa vai ehditäänkö nykyinen TV-maksu kuopata ennen uusia suunnitelmia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.