Senaatti hyväksyi uudistetun kolmen hudin lain

Kaarlo Räihä
9. heinäkuuta, 2009 14:15

Ranskassa tapahtuva kädenvääntö ns. kolmen hudin laista on jälleen jatkunut, kun maan senaatti hyväksyi eilen uudistetun version kyseisestä lakiehdotuksesta.
Toukokuussa Ranskassa jo hyväksytty lakiuudistus ei kelvannut Ranskan perustuslakineuvostolle, joka totesi kesäkuussa uuden lain perustuslainvastaiseksi. Tämän johdosta kolmen hudin käytäntöä jouduttiin muokkaamaan ja asiasta äänestäminen piti aloittaa alusta.
Uudistetussa versiossa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta lataamisesta kolmannen kerran kiinni jäävä henkilö ei menetä automaattisesti internet-yhteyttään, vaan asia menee oikeuslaitoksen tuomarin käsiteltäväksi, joka voi langettaa syytetylle jopa 300 000 euron sakot tai jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen, jos tekijänoikeusrikokset ovat aiheuttaneet merkittävää haittaa. Normaalisti tuomarin langettama rangaistus kolmannesta rikkeestä on kuitenkin todennäköisesti ainoastaan internet-yhteyden katkaisu, joten maan vankilat eivät täyttyne luvattomista lataajista.
Luvattoman lataajan lisäksi oikeuslaitos voi rangaista internet-yhteyden omistajaa, jos tämä ei ole tehnyt riittäviä toimia luvattoman lataamisen estämiseksi. Rangaistus tällaisesta "huolimattomuudesta" voi olla maksimissaan 1 500 euron sakko ja internet-yhteyden menettäminen kuukaudeksi.
Lakia vastustavien tahojen mukaan kolmannen hudin kohdalla tapahtuvat viiden minuutin pikakäsittelyt tuomarin osalta eivät ole hyväksi kuluttajien oikeusturvalle ja lisäksi pahantahtoisten hakkereiden tekemät tietomurrot voivat saattaa uhrin maksajan asemaan, joka ei ole kaikkien mielestä kovin reilu ratkaisu.
Kolmen hudin lakia käsitellään seuraavaksi Ranskan parlamentin alahuoneessa, jossa järjestään äänestys lain hyväksymisestä tulevien viikkojen aikana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.