Koekuuntelussa Spotify

Kaarlo Räihä
5. heinäkuuta, 2009 0:14

Johdanto


Beta-tilassa useita kuukausia elänyt Spotify-musiikkipalvelu on herättänyt kiinnostusta monissa kuluttajissa, ja allekirjoittanut vuodattaa nyt omat kokemuksensa Spotifysta kolme kuukautta kestäneen testijakson perusteella.

Mikä on Spotify?


Spotify on tietokoneella (Windows XP ja uudemmat Windowsit että Mac OS X 10.4.0 ja uudemmat Mac OS X:t) toimiva mediasoitin, joka lataa soitettavan musiikin suoraan Spotifyn kehittämisestä vastaavan Spotify AB -yrityksen palvelimilta. Spotifyn kautta kuunneltavissa olevan musiikin tarjonta on erittäin laaja ja se kattaa neljän suuren levy-yhtiön tarjonnan lisäksi musiikkia sekä useiden pienempien levy-yhtiöiden valikoimista että itsenäisten artistien tuotannoista.
Spotify muistuttaa siis toiminnaltaan esim. Deezer-sivustoa, mutta Deezeristä poiketen Spotify toimii ainoastaan erillisenä ohjelmana, jonka lisäksi Spotify vaatii pakollisen rekisteröinnin ennen kuin musiikkia voi kuunnella. Spotifyn kuuntelualue on myös rajoitettu maakohtaisesti ja betan aikana Spotify toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Britanniassa, Ranskassa ja Espanjassa.
Spotifyn toimintaa rahoitetaan pääasiassa mainoksilla ja kuukausimaksuilla, mutta lisäksi Spotify saa tietyissä maissa tuloja 7digital-verkkokaupalta, jos Spotifyn asiakkaat ostavat 7digitalin valikoimista kappaleita Spotifyn tekemän suosituksen perusteella. Suomessa ostomahdollisuus ei ole vielä käytettävissä.
Mainoksia Spotifyn käyttäjät näkevät ja kuulevat, jos he käyttävät ilmaista versiota Spotifyn palvelusta. Spotifyn käyttöliittymässä näkyvät graafiset mainokset harvemmin häiritsevät ihmisiä, mutta kappaleiden välissä mahdollisesti toistuvat äänimainokset voivat kaupallisten radiokanavien vastaavien mainoksien tapaan aiheuttaa välillä ärtymystä. Mainokset voidaan kohdentaa tarvittaessa kuuntelijan kotimaan mukaan, joten Suomessa mainoksissa on näkynyt esim. Porin Jazzin banneri.

Mainoksista pääsee kokonaan eroon ottamalla käyttöön 9,99 euron kuukausimaksulla varustetun Premium-palvelun. Premium-asiakkuus tarjoaa lisäksi muitakin etuja, kuten mahdollisuuden kuulla tiettyjä uusia julkaisuja normaaleja käyttäjiä aiemmin.
Kuukausimaksullisen Premium-asiakkuuden lisäksi tarjolla on yhden päivän Premium-asiakkuus, joka kustantaa 0,99 euroa ja mahdollistaa täten helpon tutustumisen Premium-asiakkuuden tuomiin etuihin tai mainosvapaan DJ:n esim. kesän grillijuhliin.
Beta-testin aikana mainosrahoitteinen asiakkuus vaatii kutsun joltain nykyiseltä Spotifyn käyttäjältä, mutta Premium-asiakkaaksi pääsee kuka tahansa tilaamalla Premium-asiakkuuden itselleen kuukaudeksi. Kuukauden Premium-jakson jälkeen voi kuluttaja siirtyä mainosrahoitteisen palvelun käyttäjäksi, jos Premium-asiakkuus ei miellytä.

Spotifyn tekninen toteutus ja Spotify ohjelmana


Ohjelmaa ideoineen Daniel Ekin sanojen mukaan Spotify yrittää jäljitellä The Pirate Bay -sivustoa helppokäyttöisyytensä ja tarjontansa osalta.
Vaikeaselkoiseksi ohjelmaa ei ainakaan voi moittia, sillä rekisteröitymisen ja kirjautumisen jälkeen ohjelman käyttöliittymästä löytyy selkeä Search-laatikko, jonka avulla ohjelman käyttäjät voivat etsiä haluamaansa musiikkikappaletta mm. artistin/yhtyeen, genren, julkaisuvuosien, kappaleen nimen tai albumin nimen perusteella. Haku listaa kaikki suorat osumat, jonka lisäksi halutuloksia voi suodattaa aakkosjärjestykseen haluamansa kategorian osalta tai rajata haun koskemaan ainoastaan tiettyä yhtyettä tai albumia.

Haku osaa yleensä niputtaa yhden artistin esittämät versiot samasta kappaleesta nätisti yhden nimikkeen alle, jonka saa tarvittaessa laajennettua painamalla kappaleen nimen vierestä löytyvää nappia.

Valitettavasti niputtaminen ei toimi aivan täydellisesti, vaan välillä haku löytää ja listaa saman albumin useampaan kertaan.

Kun sopiva kappale tai albumi on löytynyt, voi kappaleen toistamisen aloittaa tuplaklikkaamalla kappaletta. Tämän jälkeen Spotify aloittaa kappaleen lataamisen ja yleensä parin sekunnin odottamisen jälkeen kappale alkaa soimaan. Kappaleita ladataan Spotify AB:n palvelimien lisäksi muilta Spotifyn käyttäjiltä P2P-tekniikan avulla, mutta ainakaan nykyisellään ulospäin menevän liikenteen määrä on hyvin vähäistä, joten Spotify ei tuki verkkoa tarpeettomasti.
Kappaleet tulevat Spotifyn palvelimilta suojattuina OGG Vorbis -tiedostoina, joiden toistaminen onnistuu ainoastaan Spotifyn avulla. Mainosrahoitteisille asiakkaille tarjotaan Q5-asetuksella (noin 160 kbit/s -bittivirta) pakattuja kappaleita, jotka kuulostavat ainakin allekirjoittaneen korvaan tarpeeksi hyvälle normaalia käyttöä ajatellen. Premium-asiakkaille tarjotaan lisäksi mahdollisuutta kuunnella parempilaatuisia Q9-asetuksella (noin 320 kbit/s -bittivirta) pakattuja tiedostoja, mutta valitettavasti parempilaatuisia versioita ei ole vielä saatavilla kaikista kappaleista.
Suojausten johdosta kappaleita ei voi kopioida suoraan esim. kannettaviin mediasoittimiin tai matkapuhelimiin, mutta toistettavat kappaleet voi tarvittaessa nauhoittaa talteen vaikka Audacity-ohjelman avustuksella, jonka jälkeen ne voi muuntaa MP3-muotoon ja siirtää haluamaansa laitteeseen.
Spotify lataa kappaleet tietokoneen kiintolevylle ja Spotifylle suotavan tallennuskapasiteetin saa valita ohjelman asetuksista. Kiintolevyllä olevia kappaleita ei tarvitse ladata uudelleen, jos niitä haluaa kuunnella, joten pientä soittolistaa suosivien ihmisten internet-yhteyttä ei rasiteta turhaan lataamalla samoja kappaleita uudelleen ja uudelleen niitä kuunnellessa. Spotify-ohjelma ei kuitenkaan toimi ilman internet-yhteyttä, joten musiikin kuuntelemista varten täytyy käytössä olla toimiva internet-yhteys, vaikka kappaleet löytyisivät vielä kiintolevyltä.
Internet-yhteydelle Spotify ei aseta suuria vaatimuksia, joten normaalin kuuntelun pitäisi onnistua 256 kbit/s -laajakaistayhteydellä ilman ongelmia. Täten Spotifyn käyttö onnistuu myös mobiililaajakaistojen kanssa, joten sillä saa tarvittaessa musiikkia esim. kesämökille tai autoon, kunhan mokkulan kaveriksi löytyy vaikkapa miniläppäri.
Spotifyn avulla on helppo rakentaa erilaisia soittolistoja, joita voi tarvittaessa jakaa eteenpäin Facebookin tai Deliciousin kautta.


Spotify tukee lisäksi kahdenlaisia URL-linkkejä, joiden avulla Spotifyn tarjontaan voi jakaa mm. blogien, pikaviestimien tai keskustelufoorumeiden kautta. Kappaleen lisäksi linkkeihin on mahdollista lisätä myös toiston aloituskohta, jolloin toiston saa aloitettu suoraan halutusta kohdasta.
Linkit (muotoa http://open.spotify.com/track/6EL84D7D0M0CqL1pUi5etm ja spotify:track:6EL84D7D0M0CqL1pUi5etm) eivät valitettavasti kerro mitään kappaleesta tai artistista, joten ne eivät itsessään riitä selvien kappalelistojen luontiin. Sekavuuden vastapainoksi linkit mahdollistavat erilaisten pelien ja yllätysleikkien luomisen, kun linkin vastaanottajat eivät tiedä kappaletta ennen kuin he avaavat kyseisen osoitteen Spotifyn avulla.
Spotifyn avulla voi etsiä itselleen myös täysin uutta kuunneltavaa käyttämällä ohjelman Radio-ominaisuutta, joka toistaa satunnaisia kappaleita joko Genren tai vuosikymmenen perusteella.

Ulkoasultaan Spotify ei yllättänyt allekirjoittanut positiivisessa tai negatiivisessa mielessä, vaan ohjelma tuntuu perusvarmalta mediasoittimelta, jonka käyttöliittymä on hieman isompi kuin monissa muissa Windowsin audiosoittimissa. Toistettavan kappaleen nimen ja keston lisäksi ohjelma osaa näyttää albumiin liittyvän kansitaiteen ja sen avulla saa tarvittaessa esiin lyhyen infopaketin tietyistä yhtyeistä sekä listan samankaltaista musiikkia tekevistä tahoista.

Allekirjoittaneen mielestä ainoa isompi murhe käyttöliittymän osalta on ns. biletilan puute, joten hieman kovemmassa laitamyötäisessä kappaleiden etsiminen ja kappalelistan selaaminen ei onnistu kovinkaan helposti. Juhlaillan lisäksi ominaisuus olisi mukava olohuoneessa, kun ohjelmaa käytetään television ruudulta, jolloin ruutua ei tarvitsisi tihrustella.
Toinen käyttöä haittaava seikka liittyy pakolliseen rekisteröintiin, jonka johdosta yhdellä käyttäjätilillä voi kuunnella musiikkia kerrallaan ainoastaan yhdellä tietokoneella. Täten esim. olohuoneessa ja makuuhuoneessa kahdella koneella tapahtuva samanaikainen musiikin kuuntelu vaatii kaksi Spotify-tunnusta.
Spotify tukee monista näppäimistöistä löytyviä multimedianäppäimiä, joten sopivan soittolistan luomisen jälkeen ohjelmaa ei tarvitse juuri avata, jos toistoa hallitsee pikanäppäimien avulla. Lisäksi Spotify tukee soittotietojen jakamista Last.fm-palvelun kautta, mutta toistaiseksi muita vastaavia palveluita, kuten libre.fm-palvelua ei tueta.
Vaikka normaali Spotify-ohjelma ei toimi suoraan Linuxissa, voi ohjelmaa ajaa Winen kautta tai jos hallussa on Premium-asiakkuus, voi kuunteluun käyttää lisäksi epävirallista Despotify-yhteensopivaa ohjelmaa.

Musiikin valikoima


Monia eniten askarruttava osa-alue Spotifyn osalta on sen musiikkivalikoiman suuruus ja kattavuus. Neljän suurimman levy-yhtiön mukanaolon myötä valikoima on monilta osin erinomainen, mutta myös selviä puutteita löytyy tekijänoikeusasioiden johdosta. Suurista nimistä Spotifyn listoilta ei löydy esim. Metallicaa, Led Zeppeliniä, AC/DC:tä tai The Beatlesia alkuperäisinä versioita, mutta erilaisia cover-kappaleita ja karaokeversioita yhtyeiden tuotannoista kyllä löytyy.
Nimekkäistä tähdistä mukana ovat mm. Elvis, Madonna, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Guns N' Roses, ABBA, Nirvana, Britney Spears, Queen ja U2.
Suomalaisten artistien tarjonta pitää sisällään mm. Apulannan, Maija Vilkkumaan, Reijo Taipaleen, HIM:in, Cheekin, Anna Puun, Eppu Normaalin, CMX:n, Mokoman, Viikatteen, Movetronin, Palefacen, Anne Mattilan ja PMMP:n tuotantoa.
Uusia kappaleita lisätään palveluun vaihtelevalla tahdilla, ja välillä Spotifyn valikoimiin lisätään yli 150 000 kappaletta, kun taas välillä uusia kappaleita tulee muutamia tuhansia.
Spotify ei kuitenkaan sisällä kaikkien artistien kaikkia biisejä, ja välillä myös yksittäisiltä levyiltä saattaa puuttua kappaleita, joten tarjonta ei kilpaile esim. iTunesin tai P2P-verkkojen valikoimien kanssa.

Tarjonta vaihtelee lisäksi eri maissa, joten esim. kaikki ruotsalaisten kuunneltavissa olevat kappaleet eivät välttämättä soi suomalaisille. Erinäisten huhujen mukaan levyjä on myös hävinnyt tekijänoikeusongelmien takia Spotifyn valikoimista, mutta allekirjoittaneen lempikappaleista yksikään ei hävinnyt listoilta testijakson aikana.
Spotifyn valikoimiin kuuluvat musiikin ohella muutamat äänikirjat ja erilaiset haastattelut. Lisäksi haulla löytyy elokuvien ja pelien soundtrackejä, joten tarjonta ei ole rajoittunut pelkkiin listahitteihin ja suosituimpiin kappaleisiin.

Tulevaisuus


Spotifyn tapaisen idean toimiminen taloudelliselta kannalta on hyvä kysymysmerkki, sillä pelkästään Britanniassa Spotifyn avulla kuunnellaan päivässä yli 10 miljoonaa kappaletta, joista maksetaan arvailujen mukaan jopa 100 000 punnan eli noin 117 000 euron edestä tekijänoikeuskorvauksia. Täten ilmaisessa versiossa kuultavien ja nähtävien mainoksien on tuotettava runsaasti mainostuloja tai vaihtoehtoisesti Spotifyn täytyy saada kerättyä itselleen suuri joukko Premium-asiakkaita, jotta palvelun pyörittäminen olisi taloudellisesti järkevää.
Suomessa Spotifyn käyttäjiä on arvioiden mukaan yli 50 000, joista noin kymmenesosa on Premium-asiakkaita ja loput tyytyvät mainoksilla varustettuun kuunteluelämykseen. Jos jakauma on samanlainen myös Britanniassa, on palvelun tulevaisuus pitkälti riippuvainen mainostuloista.
Käyttäjät ovat lisäksi toivoneet häviötöntä pakkaustekniikkaa hyödyntävää kuunteluoptiota, josta Spotify voisi saada hieman lisätuloja.
Tietokoneiden lisäksi Spotify aiotaan tuoda myös mobiililaitteiden ulottuville ja parhaillaan ohjelmasta työstetään versiota iPhone/iPod touch-, S60- ja Android-alustoille. Spotifyn uskotaan menestyvän erityisen hyvin juuri mobiililaitteiden kanssa, koska samantapaisia ominaisuuksia Yhdysvalloissa tarjoavan Pandoran mobiilisovellus on pärjännyt erinomaisesti iPhonella.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.