Firefox 3.5 julkaistu

Kaarlo Räihä
30. kesäkuuta, 2009 19:06

Internet-selaimien nykyinen beta-kausi on pian päättymässä, sillä Mozilla-säätiö julkaisi tänään muutamia viivästyksiä kokeneen Firefox-selaimen lopullisen 3.5-version.
Useita kuukausia kestäneen beta- ja release candidate -julkaisurumban jälkeen selain on nyt vihdoin valmis loppukäyttäjiä varten ja edelliseen vakaaseen 3.0-versioon nähden 3.5-versio tuo runsaasti uudistuksia ja muutoksia.
Muiden selainvalmistajien tapaan Firefoxin uudessa julkaisussa on panostettu erityisesti surffailun vauhdittamiseen, ja erityisesti Firefoxin uusi TraceMonkey-niminen JavaScript-moottori on tuonut vauhtia JavaScriptiä hyödyntäville web-sivustoille. Mozillan omien mittausten mukaan 3.5-versio on jopa tuplasti nopeampi JavaScriptin osalta kuin 3.0-versio.
Toinen suuri uudistus on kilpailevista selaimista tuttu yksityinen surffailutila, joka pitää huolen siitä, etteivät tietokoneen muut käyttäjät pääse käsiksi tietyn surffailusession tietoihin. Lisäksi uusi Firefox mahdollistaa vierailtujen sivujen "unohtamisen", jonka myötä tietyllä sivustolla vierailun voi poistaa nappia painamalla selaimen historia- ja välimuistitiedoista.
Muita mukavia uudistuksia ovat mm. tuki HTML5-standardin video- ja audio-tageille, tuki kuvatiedostojen sisältämille väriprofiileille, osoitekentän monipuolisuutta parantavat lisäykset, joiden avulla sivuhistoriassa tai kirjainmerkeissä olevaa sivustoa voi etsiä hakusanan perusteella sekä laajentunut kielituki.
HTML5:n lisäksi Firefox 3.5 tukee mm. CSS-tyylien tukemia ladattavia kirjasimia (fontteja), joiden myötä sivustot voivat helposti ottaa käyttöön uusia tekstityylejä.
Voit ladata Firefox v3.5 suoraan download.fi -sivustoltamme:
Suomenkieliset versiot:
Firefox v3.5 (Windows, suomenkielinen)
Firefox v3.5 (Mac OS X, suomenkielinen)
Firefox v3.5 (Linux, suomenkielinen)
Englanninkieliset versiot:
Firefox v3.5 (Windows, englanninkielinen)
Firefox v3.5 (Mac OS X, englanninkielinen)
Firefox v3.5 (Linux, englanninkielinen)
Luonnollisesti ohjelman lataus onnistuu myös Firefoxin virallisilta lataussivuilta.
Alla video, jossa Firefoxin kehitystyössä mukana oleva Mike Beltzner esittelee uudistunutta Firefoxia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.