SPPF vaatii YouTubelta 10 miljoonaa euroa

Kaarlo Räihä
23. kesäkuuta, 2009 14:36

Videopalvelu YouTubea vastaan nostettujen oikeusjuttujen määrä kasvoi viime viikolla jälleen yhdellä kappaleella, kun Ranskassa pienempiä levy-yhtiöitä edustava tekijänoikeusjärjestö SPPF (Société Civile des Producteurs de Phonogrammes en France) ilmoitti vaativansa YouTubelta kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia tekijäoikeusloukkausten takia.
SPPF:n ovat suututtaneet YouTubesta löytyvät videot, joissa käytetään luvatta SPPF:n edustamien artistien musiikkia. SPPF teki viime vuonna runsaasti poistopyyntöjä, joiden seurauksena YouTube poisti palvelusta löytyneitä videoita, mutta poistamisen jälkeen YouTuben käyttäjät ovat laittaneet samoja videoita YouTubeen uudelleen, ja SPPF:n mukaan YouTubessa on tällä hetkellä yli 100 videota, jotka rikkovat SPPF:n edustamien artistien tekijänoikeuksia.
YouTuben omistava Google ilmoitti, ettei SPPF ole mukana YouTuben Content ID -ohjelmassa, jonka takia YouTuben on hankala puolustaa SPPF:n edustamien artistien tekijänoikeuksia. SPPF ei ole toistaiseksi kertonut miksi se ei ole liittynyt mukaan Content ID -ohjelmaan, vaikka esim. Europacorp, AFP ja France 24 ovat hyödyntäneet kyseisen ohjelman tuomaa tekijänoikeusturvaa jo pidemmän aikaa.
YouTube ei ole SPPF:n ainoa suurempi kohde rahan keräämisessä, vaan viime vuonna se haastoi oikeuteen Vuze- (entinen Azureus), Limewire-, Morpheus- ja Shareaza-ohjelmien kehittäjät sekä avoimen lähdekoodin ohjelmien kehitystä ja jakelua tukevan SourceForge-palvelun, koska P2P-ohjelmien avulla voidaan rikkoa tekijänoikeuksia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.