Operaattorit yritetään pakottaa kolmen hudin valvontaan

Kaarlo Räihä
22. kesäkuuta, 2009 11:33

Tämän vuoden tammikuussa Irlannissa toimiva internet-operaattori Eircom yllätti monet tahot, kun se ilmoitti ottavansa vapaaehtoisesti käyttöön ns. kolmen hudin periaatteen, jonka myötä tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta jakelevat kuluttajat voivat menettää internet-yhteytensä.
Eircomin kyseiseen sopimukseen painosti levy-yhtiöitä Irlannissa edustava Irish Recorded Music Association (IRMA), joka on nyt jatkanut kampanjaansa haastamalla oikeuteen Irlannissa toimivat BT Ireland- ja UPC Ireland -operaattorit, koska nämä eivät estä asiakkaidensa tekemiä tekijänoikeusrikoksia.
IRMA:n mukaan kyseiset operaattorit haastettiin oikeuteen sen takia, että heidän asiakkaansa jakelevat luvatta eniten tekijänoikeudella suojattua musiikkia. BT Ireland ei ole toistaiseksi suostunut kommentoimaan musiikkiteollisuuden syytöksiä tai oikeusjuttua, mutta UPC Irelandin edustaja sanoi heidän taistelevan oikeudessa viimeiseen saakka, koska he eivät tee mitään laitonta, jonka lisäksi he haluavat suojella asiakkaidensa yksityisyyttä.
UPC Irelandin tapaa myös Eircom sanoi vuonna 2008, että sillä ei ole mitään velvoitetta valvontaan, mutta muutaman kuukauden kuluttua Eircom taipui, joten sekä BT Ireland että UPC Ireland saattavat olla pian musiikkiteollisuuden puolella.
IRMA on yrittänyt aiemmin päästä kyseisten operaattoreiden kanssa yhteistyöhön tekijänoikeuksien valvonnan osalta, mutta kumpikaan operaattori ei ole ollut IRMA:n mukaan yhteistyöhaluinen.
Monille Irlannin operaattoreille suurin ongelma IRMA:n vaatimuksissa on kolmen hudin periaatteen vaatima internet-yhteyden katkaiseminen, joka ei heidän mielestään ole oikea toimintatapa asian osalta. Monet operaattorit olisivat kuitenkin valmiina käyttämään toisenlaisia keinoja luvattoman tiedostonsiirron hillitsemiseksi, kuten tiedonsiirtonopeuden hidastamista ja P2P-ohjelmia estävien palomuurien käyttämistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.