Jammie Thomas hävisi - korvattavaa 1 920 000 dollaria

Kaarlo Räihä
19. kesäkuuta, 2009 11:10

Yhdysvaltalaisen Jammie Thomasin taistelu levy-yhtiöiden etuja ajavaa RIAA:ta vastaan on päättynyt huonosti, sillä Thomas hävisi eilen jutun uudelleenkäsittelyn ja samalla hänet määrättiin maksamaan 1 920 000 dollarin eli noin 1,37 miljoonan euron vahingonkorvaukset RIAA:n edustamille levy-yhtiöille.
Valamiehet totesivat Thomasin syylliseksi 24 musiikkikappaleen luvattomaan jakamiseen internetissä, ja jokaisesta jaossa olleesta kappaleesta Thomas määrättiin maksamaan 80 000 dollarin vahingonkorvaukset.
Aiemmassa oikeusjutussa koko korvaussumma oli "vain" 220 000 dollaria (eli 9 250 dollaria per kappale), joten tuomari Michael J. Davisin myöntämä uudelleenkäsittely ei odotuksista huolimatta auttanut Thomasia, vaan se ajoi hänet ainoastaan taloudellisesti huonompaan asemaan. Thomas ei aio kuitenkaan luovuttaa, vaan hän kertoi lehdistölle ettei sota ole vielä ohitse, joten Thomas valittanee tuomiostaan.
RIAA:ta edustavan Cara Duckworthin mukaan tekijänoikeusjärjestö on ollut alusta asti halukas sopimaan jutun oikeuden ulkopuolella, ja tämä tarjous on vieläkin voimassa. Duckworth ei kuitenkaan kertonut lehdistölle kuinka suuren summan Thomas joutuisi maksamaan, jos asia sovittaisiin oikeuden ulkopuolella.
Thomas voi kuitenkin saada valittamisen kautta vieläkin suuremman laskun, sillä Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain mukaan suurin korvattava summa yhden musiikkikappaleen luvattomasta jakelusta on 150 000 dollaria, joten pahimmassa tapauksessa Thomasille voisi tulla maksettavaksi jopa 3,6 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.