Windows 7 ei sisällä internet-selainta Euroopassa

Kaarlo Räihä
12. kesäkuuta, 2009 1:25

Microsoftin ja Euroopan komission välinen vuosia kestänyt sapelien kalistelu Microsoftin monopoliasemasta on jatkunut yllättävällä käänteellä, kun Microsoft ilmoitti eilen, etteivät Eurooppaan myyntiin tulevat Windows 7:n versiot sisällä oletuksena lainkaan Internet Explorer -selainta.
Microsoft haluaa saada Windows 7:n markkinoille kaikkialla maailmassa samaan aikaan, ja lokakuun 22. päiväksi suunniteltu maailmanlaajuinen julkaisu ei täytä Microsoftin mukaan Euroopan komission asettamia rajoitteita, ellei Internet Explorer lähde kävelemään. Täten EU-maat saavat oman versionsa Windows 7:sta, joka tulee kulkemaan Windows 7 E -nimellä.
Internet Explorer ei kuitenkaan katoa markkinoilta, vaan kuluttajat ja tietokonevalmistajat voivat edelleen asentaa selaimen, jos he niin haluavat. Internet Exploreria jaellaan luonnollisesti ilmaiseksi kaikille halukkaille, ja HTTP- sekä FTP-latauksien lisäksi selaimen voi halutessaan hankkia itselleen esim. CD-levynä.
Tavallisille kuluttajille Microsoftin päätös tuottaa joissain tilanteissa ylimääräistä vaivaa, sillä kaikkien kuluttajien tietotaidot eivät kata internet-selaimen asentamista.
Kuluttajien lisäksi Microsoftin päätös vaikuttaa muiden internet-selaimien valmistajiin, jotka pääsevät vihdoinkin kilpailemaan tosissaan tietokoneen ainoan selaimen tittelistä. Operan pomona tunnettu Hakon Wium ei ole kuitenkaan mielissään uudistuksesta, vaan hän kertoi CNET News -sivustolle halunneensa mieluummin toisenlaisia muutoksia.
Wiumin mukaan olisi parempi, jos käyttöjärjestelmä kysyisi kuluttajalta mitä selainta hän haluaa käyttää, jonka jälkeen Windows 7 lataisi ja asentaisi kyseisen selaimen.
Microsoftin tiedotteen mukaan Wiumin toiveet saattavat vielä toteutua, sillä Microsoft on luvannut Euroopan komissiolle, että se muuttaa tarvittaessa käytäntöjä selainten suhteen, jos komissio näin vaatii ja useamman selaimen sisällyttäminen on ollut yhtenä vaihtoehtona komission keskusteluissa.
Microsoft on aiemminkin myynyt internet-selaimesta vapaita Windows-versioita (Windows XP N ja Windows Vista N), mutta kuluttajat ja tietokonevalmistajat eivät ole olleet kiinnostuneita kyseisistä versioista. Nyt kuluttajille ei kuitenkaan anneta vaihtoehtoa, jonka johdosta Windows 7 E:stä tulee nopeasti myydyin Internet Explorer -vapaa Windows.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.