Kolmen hudin laki heikkenee

Kaarlo Räihä
12. kesäkuuta, 2009 0:33

Tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien kannalta Ranskassa hyvin edennyt ns. kolmen hudin laki koki tällä viikolla kovan takaiskun, kun Ranskan perustuslakineuvosto totesi uuden lain perustuslainvastaiseksi, eikä lakia voida täten voida ottaa käyttöön nykyisessä muodossaan, vaan sitä on muokattava sopivammaksi.
Perusteluiden mukaan kolmen hudin laissa on kaksi suurta epäkohtaa, jotka molemmat liittyvät laissa mainittuun internet-yhteyden katkaisemiseen. Ensimmäisen kohdan mukaan yhteyden katkaisu ilman oikeuslaitoksen lupaa rikkoo ihmisen sananvapautta, jonka takia yhteyden katkaisuun suunniteltu valtion toimielin ei saa näin tehdä. Toisen kohdan mukaan perustuslaissa kaikki ovat syyttömiä kunnes toisin todistetaan, mutta kolmen hudin laissa pelkät syytökset riittävät internet-yhteyden katkaisuun, jonka takia perustuslakineuvosto piti myös tätä kohtaa ongelmallisena.
Perustuslakineuvoston päätös siis estää internet-yhteyden katkaisemisen ilman oikeuden päätöstä, joten uuden valtion luvattomien lataajien valvontaan suunnitellun viraston tehtäväksi jäänee tietojen kerääminen luvattomista lataajista ja tekijänoikeusjärjestöiltä tulleiden varoitusviestien uudelleenohjaus internet-operaattoreille.
Kuluttajat voivat kuitenkin edelleen menettää internet-yhteytensä, jos he jäävät kiinni tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta ja oikeus näkee parhaaksi yhteyden katkaisemisen. Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit eivät voi kuitenkaan automatisoida tätä prosessia, vaan heidän on haastettava luvattomat lataajat oikeuteen yksitellen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.