Piraattien saaliina 7 prosenttia äänistä ja paikka Euroopan parlamentista

Kaarlo Räihä
8. kesäkuuta, 2009 0:40

Ruotsin Piraattipuolueen (Piratpartiet) tarina on jatkunut puolueen kannalta menestyksekkäästi, kun puolue nappasi eilen järjestetyissä Euroopan parlamentin vaaleissa noin seitsemän prosentin osuuden äänistä ja täten se sai yhden paikan Euroopan parlamenttiin.
Ruotsin Piraattipuolueen osalta vaalitulos ei ollut viimeaikaisten tapahtumien osalta suuri yllätys, sillä puolueen jäsenmäärä on kasvanut vauhdilla huhtikuussa annettujen TPB-tuomioiden jälkeen, jonka lisäksi ovensuukyselyt povasivat puolueelle jopa yhdeksän prosentin kannatusta ja vähintään yhtä paikkaa.
Puoluetta johtava Rick Falkvinge oli mielissään vaalituloksesta, jonka myötä puolue pääsee vaikuttamaan Brysselissä tehtäviin päätöksiin. Falkvinge kiitti menestyksestä äänestäjiä, jotka ovat hänen mielestään ymmärtäneet, että nyt on aika vaikuttaa.
Piraattipuoluetta äänestivät erityisesti nuoret, joista erinäisten arvioiden mukaan jopa viidennes äänesti piraattipuoluetta. SVT:n tekemän kyselyn mukaan Piraattipuolue ei tunnu kiinnostavan naisia, sillä vain neljä prosenttia naisista tuki puoluetta, kun taas miesten osuus oli 12 prosenttia.
Äänestysaktiivisuus kasvoi Ruotsissa edellisiin EU-vaaleihin verrattuna ja noin 44 prosenttia ruotsalaisista hyödynsi eilen äänioikeuttaan. Täten Piraattipuolue sai Ruotsissa yhteensä noin 215 000 ääntä, ja äänisaaliin myötä se oli vaalien viidenneksi suurin puolue.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.