DC-hubin ylläpito johti jättikorvauksiin

Lauri Jämsä
5. kesäkuuta, 2009 22:38

Seinäjoen käräjäoikeus on langettanut 34-vuotiaalle miehelle perjantaina 5.6.2009 tuomion tekijänoikeusrikoksesta, maksuvälinepetoksesta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Mies tuomittiin yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan oikeudenhaltijoille 76 654 euroa tekijänoikeuslain mukaisia hyvityskorvauksia. Vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja miehelle määrättiin maksettavaksi 9 492 euroa.
Tekijänoikeusrikokseen mies tuomittiin Direct Connect -hubin ylläpitämisestä. Kyseessä on Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) mukaan ensimmäinen kerta, kun Suomessa on annettu rikostuomio DC-hubin ylläpitämisestä.
Mies ei ainoastaan ylläpitänyt hubia, vaan osallistui myös itse sen toimintaan. Tuomittu jakoi perustamallaan Härmän Häjyt -hubilla muun muassa 1 391 elokuvaa, 190 TV-sarjan osaa, 988 karaokevideota, 45 karaoke-DVD:tä, 8 974 musiikkikappaletta ja 40 tietokonepeliä. TTVK:n mukaan miehen ylläpitämällä DC-hubilla oli samanaikaisesti parhaimmillaan yli 500 henkilöä.
Kotietsintä tehtiin poliisin toimesta tuomitun asuntoon helmikuussa 2008. Etsinnässä löydettiin tekijänoikeudella suojattua aineistoa lähes kahden teratavun edestä. Poliisitutkinnassa selvisi myös, että hubi oli perustettu 2006-vuoden tammikuussa.
"Olemme tyytyväisiä käräjäoikeuden langettamiin seuraamuksiin. Vankeustuomio on selkeä viesti Suomessa toiminnassa olevien tekijänoikeuksia loukkaavien hubien ylläpitäjille. Toiminta on laitonta ja seuraamukset voivat olla tuntuvia. Lisää syytteitä ja tuomioita on odotettavissa", TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen toteaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.