Chromesta julkaistu testausversiot Linuxille ja Mac OS X:lle

Kaarlo Räihä
5. kesäkuuta, 2009 12:25

Googlen Chrome-selaimen Windows-käyttöjärjestelmille suunnattu versio julkaistiin viime syksynä, mutta virallisia Linux- tai Mac OS X -versioita Google ei ole vielä julkaissut. Google on kuitenkin nyt julkaissut Chromesta testausversiot Linuxille ja Mac OS X:lle, joiden avulla innokkaimmat ihmiset voivat testata selaimen toimivuutta.
Googlen mukaan Chromen Linux- tai Mac OS X -versiot eivät ole vielä tarpeeksi vakaita normaaliin käyttöön. Nyt julkaistut testausversiot on siis tarkoitettu ensisijaisesti kehittäjien ja muiden räpeltäjien käyttöön, jotka tiedostavat testausversioiden mahdolliset riskit ja vaarat. Googlen mukaan Linux- ja Mac OS X -versioissa on tällä hetkellä yli 400 bugia ja ongelmaa, kuten Flash-selainlaajennoksen toimimattomuus, joten täydellistä web-elämystä testiversiot eivät tarjoa.
Linuxin osalta testausversiota jaellaan 32- (x86) ja 64-bittisinä (x64) .deb-paketteina, joten asennuspaketit ovat suunnattu pääasiassa Debian-pohjaisiin Linuxeihin kuten Ubuntuun. Mac OS X:n puolelta vaatimuksena on x86-yhteensopiva suoritin, joten PowerPC-suorittimen omaavissa Mac-koneissa Chromen testausversio ei toimi.
CNET News -sivuston mukaan testausversio toimii kuitenkin yllättävän hyvin ja mm. Gmail-, Flickr- ja Google Docs -sivustot toimivat selaimessa oikein.
Google ei ole kertonut vielä mitään aikataulua vakaiden Linux- ja Mac OS X -versioiden julkaisulle, mutta selainta kehittävien tahojen mukaan beta-versio koetetaan saada julkaisukuntoon mahdollisimman nopeasti.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.