ÄKT ei lämpene tekijänoikeuksien takuukorvauksille

Kaarlo Räihä
5. kesäkuuta, 2009 13:29

Tekijänoikeuslain muutokset ovat Suomessa herättäneet viimeisten vuosien ajan voimakkaita tunteita, ja sama on tapahtumassa nyt, kun Muusikkojen liitto ilmoitti vaativansa tekijänoikeuslakiin uutta pykälää, jonka myötä artistille taattaisiin takuukorvaus, jos he luovuttavat tekijänoikeuksiaan levy-yhtiöille.
Muusikkojen liiton mukaan suurimmassa osassa nykyisistä levytyssopimuksista artisti ei ole saanut riittäviä korvauksia itselleen, vaikka hän on luovuttanut suurimman osan tekijänoikeuksistaan levy-yhtiölle. Nyt Muusikkojen liitto aikoo saada asiaan muutoksen markkinaoikeuden kautta.
Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien (ÄKT) toiminnanjohtaja Arto Alaspää ei pidä Muusikkojen liiton ideasta. Hänen mukaansa etujärjestöt eivät voi puuttua yrittäjien liiketoimintaan tällä tavalla. "Työehtosopimusmentaliteetti ei sovi tälle alueelle. Laki takaa jo mahdollisuuden sovitteluun, jos sopimuksissa on kohtuuttomia ehtoja" kommentoi Alaspää STT:lle.
Alaspään mukaan sopimuspapereissa ei esim. näy se panostus, jonka levy-yhtiöt joutuvat tekemään, jotta artistia saadaan markkinoitua. Tämän takia hän pitää pelkkää papereiden tuijottelua järjettömänä.
Muusikkojen liiton lakimiehenä työskentelevän Lottaliina Lehtisen mukaan valtaosassa sopimuksista on kohtuuttomia piirteitä, jonka johdosta takuukorvauksien käyttöönotto myös Suomessa olisi perusteltua. Lehtinen on tutkinut sopimusasioita Turun yliopistolle tekemässään lisensiaatintyössä, jonka perusteella erityisesti aloittelevien artistien asema on erittäin huono, koska kyseiset artistit ovat usein taloudellisesti riippuvaisia levy-yhtiön tuesta.
Lisäksi levy-yhtiöt siirtävät kulujaan artistien maksettavaksi. "Levy-yhtiö ei myöskään yleensä maksa artistille palkkaa levyn tekemiseen ja markkinointiin panostetusta työstä. Lopputuloksena on, ettei artisti välttämättä saa äänitemyynnistä mitään korvausta, vaikka yhtiö on saanut sen myynnistä jo voittoa" kommentoi Lehtinen STT:lle.
Saksan tekijänoikeuslakiin takuukorvausten pykälä lisättiin 2000-luvun alkupuolella ja Lehtisen mukaan vastaava on aiemmin mietitty myös Suomessa, mutta asia on jäänyt täällä lähinnä pohdinnan tasolle.
Takuukorvauksien lisäksi Lehtinen ehdottaa ns. reilun kaupan äänitteiden järjestelmää, jonka myötä artistit saisivat automaattisesti tietyn prosenttiosuuden heidän toiminnan tuottamista rojaltimaksuista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.