Dailymotion avasi Flash-vapaan videopalvelun

Kaarlo Räihä
3. kesäkuuta, 2009 11:21

Internetissä nopeasti suosituiksi nousseet videosivustot ovat saaneet pitkälti kiittää toimivista video-ominaisuuksista Adobea, jonka Flash-selainlaajennos on mahdollistanut videoiden helpon lisäämisen web-sivuille.
Kaikki tahot eivät kuitenkaan ole mielissään Adoben murskaavasta ylivoimasta, jonka takia HTML5-standardiin haluttiin mukaan kunnolliset video- ja audiotuet, joiden myötä Flashin käyttäminen ei olisi enää pakollista. HTML5:n kohdalla kiistaa tuli kuitenkin käytettävistä video- ja audioformaateista, jonka takia standardissa ei pakoteta selaimia tukemaan mitään tiettyjä formaatteja.
Firefox- ja Opera-selaimia kehittävät tahot päättivät tukea selaimissaan Theora-videota ja Vorbis-audiota, joita monet pienemmät videosivustot ovat alkaneet hiljalleen tukea. Pienempien videosivustojen lisäksi samaa kokeilee nyt suosittu Dailymotion-videosivusto, joka on saanut uuden Theoraa ja Vorbisia hyödyntävän Open Video -osion.
Dailymotionin blogin mukaan Open Videon Flash-vapaus toimii tällä hetkellä ainoastaan Firefoxin 3.5 beta-versioilla, mutta jatkossa Open Videon olisi tarkoitus toimia Flash-vapaasti ainakin uusilla Opera-selaimilla ja Webkit-pohjaisilla selaimilla.
Selaintuen lisäksi videoiden kuvanlaatu Theoran kanssa on heikompi kuin Flashin käyttämien H.264:n ja VP6:n kanssa. Dailymotionin mukaan heillä on kuitenkin muutama ässä hihassaan kuvanlaadun parantamista varten, jonka lisäksi Theoran ympärillä viime aikoina tapahtuneet edistysaskeleet tuottavat toivottavasti jatkossa parempilaatuisia videoita.
Dailymotionin ohella Flash-vapaa videopalvelu kiinnostaa mm. YouTubea, jonka sivuilta voi käydä kurkkaamassa sen tämänhetkisen HTML5-demon. YouTube pakkaa videot Dailymotionista poiketen H.264-yhteensopivaan formaattiin, joten testisivusto ei toimi esim. Firefox-, Opera- tai Internet Explorer -selaimilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.