Vapautuksia YLE-veroon?

Lauri Jämsä
22. toukokuuta, 2009 1:08

YLE-veroksi nimettyä TV-maksun korvaajaa, mediamaksua, ei ole otettu kaikkialla avosylin vastaan. Mediamaksua on kritisoitu muun muassa sen takia, että se olisi kaikille kotitalouksille yhtä suuri. Ei olisi väliä, onko taloudessa televisiota lainkaan. Silti vero, jolla rahoitetaan Yleisradion toimintaa, olisi maksettava.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ilmaissut halunsa suunnitteilla olevan mediamaksun muutoksiin. Hänen mielestään YLE:n palveluita vähän tai ei lainkaan käyttävien oikeudet on turvattava.
Asuntokohtaisen mediamaksun säätämistä esitti Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä. Esitys oli yksimielinen. Tämä on Vanhasen mukaan harvinaista, koska kaikki eduskuntapuolueet olivat edustettuina työryhmässä.
"Jatkovalmistelussa pitää löytää keinot, joilla lähinnä köyhien ihmisten, jotka eivät käytä YLE:n palveluita, asema otetaan huomioon", hän huomauttaa Turun Sanomissa.
Vaikka Matti Vanhanen arvostelee esitystä tasapuolisuuden kannalta, on mediamaksu hänen mielestään parempi kuin nykyinen TV-maksu, jota kaikki palveluiden käyttäjät eivät maksa.
Suuruudeltaan suunniteltu mediamaksu olisi 175 euroa ja sen maksaisivat saman suuruisena kaikki Suomen kotitaloudet.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.